Annonse
Saga kino i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB

– Kan bli katastrofeår for kinobransjen

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Kinobransjen er inne i en vanskelig høst. Først ble kinoene stengt på grunn av pandemien, deretter ble det debatt om kravene til avstand mellom publikum og nå diskuteres det om denne utviklingen uansett ville ha kommet. Strømmetjenestene står klare til å overta kundene.

Til og med storfilmen «Børning 3» var nær ved å havne rett på Netflix, skriver Aftenposten

Ifølge medieforsker Vilde Schanke Sundet ved Universitetet i Oslo kan kinoene være inne i en utvikling som uansett ville kommet. Hun mener to ting er i ferd med å skje:

– Så spørs det hvor varig dette er, og hvor lenge vi skal leve med koronarestriksjonene. Skal det vare i to-tre år, kan en del ha fått andre brukervaner, sier Sundet til avisen. 

Medieforsker Vilde Schanke Sundet ved Universitetet i Oslo. Foto: UiO

De tre siste månedene har antall besøkende på norske kinoer gått ned 55 prosent, sammenlignet med i fjor.

Til og med september 2019 var det registrert 7,7 millioner kinobesøk. I år er tallet 3,5 millioner. Det ligger an til at 2020 blir et katastrofeår for kinobransjen.

Det er de nye, norske filmene som sørger for at kinoene har hodene over vannet i høst. «Børning 3» er sett av drøyt 143.000 siden premieren 14. oktober. Per i dag er den årets sjette mest sette kinofilm i Norge.

– Vi vurderte å utsette «Børning 3», eller selge filmen til Netflix, fordi vi fikk et flott tilbud fra dem. I solidaritet med kinoene valgte vi å sette den opp på kino nå, sier filmens produsent John M. Jacobsen i Filmkameratene til Aftenposten.

I 2020 har det så langt vært 123 kinopremierer i Norge, 78 færre enn på tilsvarende tid i fjor.

  •  
Annonse
Annonse
Annonse