Annonse
Billy-skikkelsen erfarer snart at det ikke er bare-bare å løpe fra alt. Foto: HBO Nordic / Handout NTB kultur

Isolert Gleeson strømme-rømmer

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Selv om navnet kanskje ikke virker så kjent, har du sannsynligvis sett ham i aksjon. Han spilte Bill Weasley i «Harry Potter», general Hux i siste «Star Wars» og en av få Leo DiCaprio-sympatisører i Oscar-røverhistorien «The Revenant».

Nå er irske Domhnall Gleeson (36) blitt førsteelskermateriale. Bokstavelig talt, for strømmeaktuelle «Run» handler om paret som dropper forpliktelsene på hver sin kant for å oppfylle ungdomspakten om å rømme sammen.

– Jeg antar at det er morsomt at den slippes nå, sier Gleeson til NTB.

– Dette er en serie om flukt og oppbrudd og om å legge ut på en spennende reise – ting ingen av oss har anledning til for øyeblikket.

Savner familien

Gleeson tar nemlig telefonen hjemme i Dublin, hvor han har tilbrakt våren i koronaisolat. Han legger ikke skjul på at det har vært noen utfordrende måneder også for ham.

– Jeg er mye mindre produktiv enn jeg trodde jeg ville være. Jeg trodde jeg ville få mye mer gjort hvis jeg først skulle bli innestengt i leiligheten min, vedgår han.

– Jeg får lest litt, men ikke så mye som jeg trodde. Jeg tilbringer desto mer tid med å utforske tullball på nettet. Jeg snakker med enkelte kompiser mer enn før, og andre mindre enn før. Jeg savner foreldrene mine, venner og folk jeg er glad i.

«Fleabag»-kobling

Gleeson er sønn av Hollywood-karakterskuespilleren Brendan Gleeson, som han har delt teaterpodiet så vel som kinolerretet med. I 2010 instruerte han både faren og broren Brian i kortfilmen «Noreen».

Denne gangen har han alliert seg med duoen Vicky Jones og Phoebe Waller-Bridge, kjent fra kultfenomenet «Fleabag». Mens Jones er ansvarlig produsent, figurerer Waller-Bridge i en av birollene.

– Vicky og Phoebe er et uatskillelig lag. Du skjønner at de har samarbeidet lenge. Og selv om dette offisielt er Vickys show, vil ethvert show nyte godt av Phoebes medvirkning, siden hun er så begavet, skryter Gleeson.

Han tror det finnes akkurat paralleller nok til at «Fleabag»-fansen vil finne sitt i de sju episodene.

– Begge byr på komplekse, voksne skikkelser som later som om alt går bra mens de trekker på større problemer. Begge inneholder masse humor. Men «Run» har òg sin helt egen greie, hevder han.

– Den «springe fra alt»-vinklinga viser seg jo å være mer komplisert enn folk gjerne forestiller seg.

Følger farsarven

På spørsmål om hva som er det viktigste han har lært av sin far, skuespillermessig, svarer Gleeson:

– Han har selvfølgelig påvirket meg på alle måter, enten det gjelder i livet eller som skuespiller. Det rare er at vi jobber temmelig forskjellig, noe som har gått opp for meg i årenes løp. Enda han kaster lang skygge, har han kun vært til hjelp. Han har alltid bidratt med råd og konstruktiv kritikk.

– Kan du spesifisere hva dere gjør forskjellig?

– Nei, det er vanskelig. Vi har bare ulike måter å tilnærme oss skikkelser og prosjekter på. Når det er sagt, digger jeg å spille sammen med ham. Han er sjenerøs – vidunderlig å jobbe sammen med, attesterer Gleeson junior overfor NTB.

– Det siste er noe jeg aspirerer til selv. Jeg gjør hva jeg kan for å hjelpe medspillerne i scenene. Jeg skrur liksom ikke av selv om kameraet er bortvendt fra meg.

Annonse
Annonse
Annonse