Film og tv

Yosef Wolde-Mariam låner stemme til jazzpianisten Joe Gardner, den første afrikansk-amerikanske hovedpersonen i en Pixar-film - nærmere bestemt i "Soul", på norsk "Sjel".

– Glad jeg slapp å synge

Publisert Sist oppdatert

Yosef fra Madcon skal hoppe etter det han kaller verdens kuleste kar: Jamie Foxx. Det skjer i animasjonsfilmen «Soul» som har romjulspremiere på Disneys nye strømmetjeneste.

Det er ikke lett å hoppe etter Wirkola – eller låne ut stemmen sin til samme tegnefilmfigur som Foxx. Det amerikanske multitalentet, som tidligere gestaltet Ray Charles på film, er nemlig den amerikanske originalstemmen til musikklæreren Joe Gardner – hovedpersonen i Pixar og Disneys nye animasjonsstorfilm.

Når filmen blir å se på Disneys strømmetjenesten denne julen med norske stemmer, er tittelen «Sjel» – og det er Yosef Wolde-Mariam fra Madcon som snakker for Joe gjennom hans liv og drømmer.

– Jamie Foxx er verdens kuleste kar, og dette kommer fra ham, sier Yosef, og sikter til at animatørene gjerne utformer karakterene dels ut fra hvem som låner stemme til dem originalt.

– Så jeg prøver å adaptere den karakteren som er basert på ham, samtidig som språket gjør at det blir svært forskjellig: Er du en svart jazzamerikaner så har du så «swag» – du snakker så kult, og så skal dette gjøres om til norsk, med vår helt annerledes tonalitet. Du må finne deg selv i en rolle som ikke er deg.

Fra gresshoppe til sjelelig

Yosef Wolde-Mariam har prøvd seg som dubber i amerikanske tegnefilmer før. Han ramser opp to ganger «Kung Fu Panda», en rolle i fuglefilmen «Rio», og nå sist var han onkelen til «Spider-Man» i nyeste animasjon fra den kanten.

– De andre rollene har vært mye lettere, ikke bare fordi de har vært mindre, men fordi de har vært mer karikerte og animerte, sier Yosef og slår tørt fast at en slåsscene der du er en gresshoppe ikke byr på like stor emosjonell dybde som Joe-rollen i «Sjel.»

– Filmen er nærmest overraskende til å være Pixar, som vanligvis lager filmer med mye fart og spenning. «Sjel» føles mye roligere, mye mer sjelelig! Det er en film som både voksne og barn kan få litt tårer i øynene av, fordi historien er så fin og nær.

Også sønnen Noah på ti år har en rolle i «Sjel» – som den unge Joe. Familien var invitert til førpremiere, men den er koronaavlyst.

– I stedet må vi nok ha en førpremiere hjemme. Kanskje vi pynter oss og benker oss i sofaen foran TV, foreslår Yosef.

Glad han var pianist

Han var svært lettet da han innså at siden Joe er jazzpianist, var det ikke snakk om å synge i filmen.

– Musikken var en av de første tingene jeg spurte om. Jeg la på telefonen da jeg fikk tilbudet om rollen, det gikk et par minutter og jeg tenkte meg om: «Skal jeg gå i fotsporene til en av verdens morsomste mennesker som er verdens beste skuespiller og en av verdens beste vokalister?". Jeg ringte opp og spurte om jeg skulle synge på Jamie Foxx-nivå. De svarte at «nei, du skal ikke synge i det hele tatt».

På spørsmål om sitt forhold til jazz, som er rollekarakterens Joes store lidenskap, svarer Yosef:

– Jeg har et bra forhold til jazz, jeg vokste opp delvis med det. Selv om jeg kommer fra en Motown-familie, særlig med moren min, så kommer Tshawe fra en jazzfamilie – så jeg fikk mye jazz inn den veien!

Også Madcon-makkeren Tshawe Baqwa har en rolle i filmen – som Joes nabo og nemesis Paul. Om Yosef tror Tshawe er misunnelig?

– Nei, han unner meg dette, sier han uten å nøle.

Sterke originalstemmer

De amerikanske originalstemmene er riktig så stjernespekket, og dette har Disney jobbet for å få på plass ditto norske stemmer til.

Som den dramatiske Dorothea, jazzsaksofonisten som Angela Bassett har originalstemme på, trår Kim Fairchild til. Kingsford Siayor er barbereren Dez, mens «Maskorama»-populære Markus Bailey spiller Krølle – trommeslageren i Joes band.

Originalens Curly var det Questlove som lånte stemme til – samtidig som han også var blant de såkalt kulturelle konsulentene til Pixar. For når animasjonsstudiet skulle komme med sin første film med et overveiende afrikansk-amerikansk rollegalleri, gjaldt det å få ting riktig til.

Samtidig har den rampete sjelen bare kalt «22» også en hovedrolle: Den er det Tina Fey som låner stemme til i originalen, mens «Side om side»-kjente Henriette Marø gjør den norske versjonen. Silya Nymoen er klar som sjelerådgiveren Jerry, mens Johannes Joner er Månevind – og dermed hopper etter originalens Graham Norton.

– Så enkelt er det

– Det er bra at mangfold blir representert, og her gjøres det på en måte som viser den svarte kulturen vises i all sin hverdagslighet. Det gjøres med så lave skuldre, en så stor selvfølgelighet, at det føles som om det er slik det burde vært for lenge siden, sier Yosef.

Han legger til at det var først et godt stykke inn i stemmedubbingen at han egentlig innså hvor banebrytende «Sjel» er på dette området.

– Da innså jeg hvor naturlig det var gjort. Jeg sa til dubbecoachen min, «hei, dette er jo en svart film, det er bare svarte folk her», ler Yosef, før han alvorlig påpeker:

– Det er bare en kar som er musikklærer. Og musikken han spiller er jazz, og nabolaget han lever i, er svart. Så enkelt er det.

Fakta / «Sjel»

* Animasjonsfilm nr. 22 fra Pixar, som har premiere på Disneys strømmetjeneste 25. desember.

* Regissør er Pete Docter, kjent fra filmer som «Monsters Inc.", «Up», «Inside Out», som har hatt Kemp Powers («One Night in Miami» som medregissør.

* Originalmusikken er komponert av Trent Reznor og Atticus Ross fra Nine Inch Nails

* Pixars første animasjonsfilm med en afrikansk-amerikansk hovedrollekarakter, musikklæreren Joe Gardner – som drømmer om å slå gjennom som jazzmusiker.

* Rett før gjennombruddet er Joe utsatt for en ulykke, og er døden nær mens sjelen hans er på vei mot etterlivet – men havner i en slags preeksistensielt sted, der nye sjeler tilegner seg personligheter, særegenheter og interesser før de drar til jorden.

* Der møter Joe den eldgamle sjelen 22, som ikke vil bli født. Mens Joe prøver å overbevise 22 om hvor vakkert livet er, oppdager han selv svarene på noen av livets viktigste spørsmål.

Powered by Labrador CMS