Annonse
Deler av «Mission Impossible: Fallout» ble spilt inn på Preikestolen - og fikk 47 millioner i støtte fra NFI. Foto: Norske Filmdistributørers Forening

Filmstøtte som ikke virker

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Menon Economics la fram en omfattende rapport om Norsk Filminstitutts tilskuddsordninger på åpningen av Tromsø Internasjonale Filmfestival mandag. De konkluderer med at insentivordningenes «relevans for fremme av norsk kultur, historie og natur synes å være vanskeligere å identifisere». Rapporten ble først omtalt i Dagsavisen.

Med andre ord: Det er fint at Tom Cruise kommer til Norge for å klatre opp til Preikestolen, men de 47 millionene skaperne bak Mission Impossible fikk fra staten, har neppe hatt stor betydning for landet.

Tom Cruise med liten betydning for Norge

I 2017 ble klimakset i actionfilmen «Mission Impossible: Fallout» med Tom Cruise spilt inn på Preikestolen i Rogaland, men det virker som om helten oppholdt seg i Kashmir», peker Menon på.

LES MER | – Taper hundrevis av millioner

«Teknologi gjør bindingen mellom Norge som objekt for omtale og beskrivelse og Norge som produksjonsland langt svakere nå enn tidligere», heter det i rapporten.

Bør rette seg mot norske satsninger

Menon anbefaler at insentivordningen i større grad rettes mot norske dramaserier med finansiering og distribusjon gjennom internasjonale strømmetjenester.

Insentivordningen er for 2020 på 71 millioner kroner. Tilskuddsordningene for norsk film, drama og spill utgjør 520 millioner kroner for 2019, utenom insentivordningen.

– Denne evalueringen er første skritt i en prosess som skal munne ut i nye regler for tilskuddsordningene, og vi skal vurdere dette sammen med Norsk Filminstitutt. Vi så begynnelsen på en engasjert diskusjon her på filmfestivalen i Tromsø, og jeg gleder meg til fortsettelsen, sier kulturminister Trine Skei Grande til Dagsavisen.

Annonse
Annonse
Annonse