Annonse
Gro Harlem Brundtland ble i 1981 Norges første kvinnelige statsminister. Hun satt i tre perioder mellom 1981 og 1996. Her fra da hun kunngjorde sin avgang i 1996. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Brundtland og intern maktkamp i Arbeiderpartiet blir TV-drama

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Med et budsjett på hele 136 millioner kroner blir nå historien om Gro Harlem Brundtland og Arbeiderpartiet på slutten av 1970-tallet fortalt i en ny dramaserie på NRK.

Denne uken mottok storsatsingen et tilskudd på ti millioner kroner fra Norsk filminstitutt (NFI).

Det er ennå ikke kjent hvem som skal gestalte rollen som Brundtland i TV-serien, som har fått navnet «Makta».

– En dramaserie basert på sannhet, løgn og dårlig hukommelse. Den forteller historien om den interne maktkampen i Arbeiderpartiet på slutten av 1970-tallet og Gro Harlem Brundtlands vei til statsministerstolen, heter det i beskrivelsen av storsatsingen.

Serien har et totalbudsjett på 136,3 millioner kroner, ifølge NFI.

12 episoder med partidrama

«Over 12 episoder skal hun redde partiet som holder på å smuldre opp i maktkamper. Hva må hun gjøre for å få det til? Med sterke krefter bak serien og en imponerende rekke regissører skal serien bringe nordmenn tettere på mennesket Gro og hennes partifeller på vei til statsministerskapet», skriver NFI-konsulent Anne Sørensen om serien.

Det er Motlys AS som skal produsere «Makta», som er skrevet av Johan Fasting, Silje Storstein og Kristin Grue. Fasting står blant annet bak TV-suksessen «Heimebane».

– Inspirert av «The Crown»

TV-serien skal sendes på NRK, og innspillingen skal starte høsten 2021, ifølge Dagsavisen.

– Vi er kjent med ideen og ble kontaktet av serieskaperne på et tidlig tidspunkt, sier Brundtlands rådgiver, Jon Mørland, til avisen.

– Ideen virket inspirert av «The Crown», sier Mørland, som legger til at Brundtland ikke er offisielt involvert i prosjektet.

Brundtland ble i 1981 Norges første kvinnelige statsminister og hadde vervet i tre perioder: fra februar til oktober 1981, 1986–1989 og 1990–1996.

Annonse
Annonse
Annonse