Annonse
– Samspillet mellom Anders Danielsen Lie og Anders Baasmo Christiansen (bildet) har vært fantastisk, sier Rune Denstad Langlo, som sammen med Eirik Svenson har regi på «Besatt».  Foto: Nordic Entertainment Group
– Samspillet mellom Anders Danielsen Lie og Anders Baasmo Christiansen (bildet) har vært fantastisk, sier Rune Denstad Langlo, som sammen med Eirik Svenson har regi på «Besatt».   Foto: Nordic Entertainment Group  

To blad Anders er neste detektivpar ut

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Handlingen starter med at etterforskeren Max (Danielsen Lie), som sammen med advokatkonen Asha har mistet sønnen, søker seg til voldsavsnittet i Oslo for å komme seg videre. Der blir han partner med den erfarne politimannen Sander (Baasmo Christiansen).

TV3 og Viaplays nye seriesatsing beskrives som en krim med overnaturlige undertoner. For når det ferske etterforskerparet settes på en sak som omhandler fire døde innvandrergutter, er det ingen tegn til vold eller narkotika – derimot mengder med ål.

Ikke vanligst

Mens saken fremstår som et mysterium, begynner Max og Sander å få hallusinerende drømmer og Oslo oversvømmes.

De to hovedpersonene har tidligere vært å se i «Koselig med peis», der de spilte brødre i en dysfunksjonell familie. Men nå rykker de inn i en tradisjonell duo:

Som detektivpar. Som ikke har vært det vanligste i norsk krimskildring.

– Det er nesten litt merkelig at detektiv-konseptet ikke er blitt brukt mer i norske serier, sier Vidar Daatland, redaktør og skaper av nettstedet Serienytt.

– Gretten mann

Daatland sier han er for ung til å minnes NRKs store detektivpar «Helmer og Sigurdson», som spilt av henholdsvis Alf Nordvang og Anders Hatlo var å se i fem miniserier og tre TV-filmer på NRK fra 1975 til 1981.

«Utgangspunktet for handlingen var alltid et mord», heter det om serien – som ifølge Wikipedia regnes som den første store, norskproduserte krimserien.

– Ellers har norsk krim for det meste vært preget av enmannsshow om en eller annen gretten mann som skal løse en sak. Det siste tiåret er det vel kun 2017-serien «Monster» og årets «Beforeigners» jeg kommer på som har kjørt duo-stilen. Sistnevnte gjorde dette på ypperlig vis, og jeg håper «Besatt» kan følge opp, sier Serienytt-redaktøren til NTB.

Gir god seriedynamikk

Han mener dynamikken og mulighetene dette gir er som skapt for serier.

– Selv mener jeg det fungerer best når det er to antatte motpoler som må samarbeide – gjerne ufrivillig og med nok av sine egne indre demoner de må finne ut av. Da får mysteriet et ekstra lag og handler like mye om det som foregår på innsiden av karakterene, som saken de forsøker å løse, sier Vidar Daatland, og legger til:

– God dialog og kjemi mellom skuespillerne er kanskje enda viktigere enn kvaliteten på mysteriet for at det skal fungere.

Da «Besatt» ble presentert på Seriedagene tidligere i høst, uttalte Anders Danielsen Lie ifølge NRK:

– Krim er en sjanger folk kan veldig godt, og det må man forholde seg til.

Utfordrende nykommere

Serienytt-eksperten synes det er «kjekt å se» at det med «Besatt» kommer en ny vri på duodetektiv-dramaet, så det ikke blir så formelpreget.

– Mens humor var en viktig ingrediens på 80-, 90- og 2000-tallet, hvor likandes serier som «Bones», «Castle» og «Chuck» kom på rullebånd, har detektivduoer de siste årene utviklet seg i en mer kompleks retning – som våger å utfordre oss seere enda mer, sier Daatland, som trekker frem spesielt «True Detective», «Broadchurch», «The Killing» og «Broen».

– De satte en ny standard. Men den mest kreative vrien mener jeg «Sherlock» står for – som er artig med tanke på at det er en serie som bygger på en av de eldste tilfellene av «detektivpar», kjent fra bøkenes verden, sier Vidar Daatland – som runder av med å røpe sin personlige detektivduofavoritt, «Terriers» fra 2010.

 

Annonse
Annonse
Annonse