Annonse
Deler av «Mission Impossible: Fallout» ble spilt inn på Preikestolen. Foto: Norske Filmdistributørers Forening
Norge kan gå glipp av stor filmproduksjon

– Taper hundrevis av millioner

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Et stort filmprosjekt med norsk tilknytning står i fare for å droppe Norge som innspillingsland, melder Dagsavisen. Det er på grunn av insentivordningen, mener Filmkommisjonene.

Ordningen ble opprettet i 2015 for å tiltrekke nettopp internasjonale filmproduksjoner til Norge. Siden da har blant annet Jo Nesbøs «Snømannen» og «Mission Impossible: Fallout» og den kommende James Bond-filmen spilt inn scener her til lands.

Likevel gjør ordningen at Norge går glipp av flere verdifulle filmprosjekter, mener Sigmund Elias Holm, leder for Vestnorsk filmkommisjon.

Kan tape «hundrevis av millioner»

– For et par uker siden ble det kjent at New Zealand stakk av med den nye dramaserien «Ringenes Herre», som vil legge igjen 10 til 15 milliarder kroner i landet. Nå står vi i fare for å miste et nytt slikt gigantprosjekt til Norge, fortalte Holm under denne ukens høring i familie- og kulturkomiteen om kulturbudsjettet for 2020.

Han snakket på vegne av Filmkommisjonene i Norge.

Holm mener Norge nå står i fare for å gå glipp av «hundrevis av millioner kroner» fordi søknadsfristen i insentivordningen ikke passer med planleggingen av et nytt, stort filmprosjekt. Prosjektet skal ha en handling som ligger tett opp til norsk historie.

Vil ha automatisk refusjonsordning

Holm kritiserer insentivordningen for å mangle automatisk refusjonsordning, og sier «Norge blir et land det er umulig å planlegge med».

Han får støtte fra Virke Produsentforening og Norsk Filmforbund som foreslår i sitt høringsnotat at regjeringen trapper opp insentivordningen med 50 millioner kroner og innfører regelstyrt refusjonsordning fremfor søknadsbasert.

Annonse
Annonse
Annonse