Annonse
Fay Wildhagen har vært fan av skikjøring og skifilmer siden hun var jentunge – og nå har hun komponert musikk til dokumentaren «Aksel» – viet Aksel Lund Svindal. Her er de to under arbeidet med filmen. Foto: Field Productions

Lyden av en verdensmester

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

– At jeg nå ble spurt om noe så ærverdig som å skrive musikk til en skifilm føltes det som en drøm gikk i oppfyllelse. Jeg skulle få bli med i en ekte skifilm! sier Fay Wildhagen, som røper en litt uventet side av seg selv.

Det er produksjonsselskapet Field Productions, kjent for skifilmer i en årrekke, som står bak «Aksel» – og Wildhagen kaller seg en stor fan.

– Hele oppveksten min har sentrert rundt å være ute og stå på ski, lage hjemmesnekra skifilmer og se de nye feteste skifilmene med pappa – det var det vi to gjorde sammen. Jeg hang på pappa på skikonkurranser av alle slag i fjellet og i anlegg og fikk henge med og se opp til skistjernene på nært hold. Kubjellene og kommentatorene fylte stuen hver morgen, forteller hun i en uttalelse.

På by:Larm

Men da Field Productions-sjef Filip Christensen spurte henne om å skrive musikken til «Aksel», føltes det som et så stort oppdrag at Fay Wildhagen ikke turte å ta det alene, men ringte Kristoffer Lo, som hun kaller sin favorittsamarbeidspartner og musikalske forbilde.

I ett år har de to jobbet sammen. Og denne helgen, et par uker før premieren, skal Wildhagen og Lo sammen med Christensen og Aksel selv snakke om arbeidet med filmen, filmmusikken, utfordringer og mestring på by:Larm i seminaret kalt «Lyden av en verdensmester».

Der skal de ifølge omtalen også fortelle hvordan – og hvorfor – musikken ble spesialkomponert til hvert enkelt klipp. Aksel Lund Svindal og regissørene, som er Filip Christensen og Even Sigstad, har «vært veldig engasjert i dette og sett viktigheten av å bruke originalmusikk og egne komponerte ting for å heve filmen».

Innspillingen er gjort i Øra Studio i Trondheim sammen med blant andre Trondheimsolistene. Filmmusikken slippes samme dag som dokumentaren «Aksel» blir å se på norske kinoer: 15. oktober.

– Den har vært veldig vanskelig å gi slipp på, men nå har vi endelig gleden av å kunne presentere noe vi alle er svært stolte av, lyder det avslutningsvis fra Fay Wildhagen.

Fange ekte øyeblikk

Field Productions har tidligere sluppet kinodokumentarer som «Supervention» (2013) og «Supervention II» (2016). I den siste filmen var Svindal å se. Grunnlagt i 2002 av Filip Christensen står selskapet bak ti sportsdokumentarer og serier, ifølge hjemmesiden.

Om «Aksel» har Norsk filminstitutt, som støttet den, skrevet at den gir et «unikt innblikk i en eventyrlig og spektakulær idrettskarriere i en karakterdrevet film om lagarbeid, samhold, viljestyrke og frykt». Filmteamet fra Field har hatt fri tilgang, og fortalte til NTB i 2019 at de har jobbet hardt med å fange ekte øyeblikk og situasjoner med Svindal, både sportslig og privat.

– Det er veldig mye som har skjedd i kulissene som vi har fanget på film. Jeg tror det kan bli veldig bra for folk å se, sa Christensen da nyheten om filmplanene ble kjent, mens Svindal selv røpet at han lot filmfolkene få fri tilgang.

Aksel Lund Svindal la opp som alpinist i februar 2019 med å ta VM-sølv i svenske Åre i sitt siste renn. Bak seg hadde han da 13 medaljer i OL og VM, derav syv gull, og 36 enkeltseire i verdenscupen. Tidligere i år vant han «Mesternes mester», og debuterer på nyåret 2022 som programleder for NRK-realityen.

Annonse
Annonse
Annonse