Egentlig skulle verdenspremieren på «a-ha The Movie» stått i Oslo i 2020, men nå blir det i New York i juni i stedet.
Foto
Sheila Rock / Nasjonalbiblioteket / Motlys

Filmen om a-ha får verdenspremiere på Tribeca-festivalen i New York i juni

Publisert: 22. april 2021 kl 09.33
Oppdatert: 22. april 2021 kl 09.37

Nå melder Norsk filminstitutt at produsent og distributør har bestemt seg for å vise filmen for publikum. På festivalen som Robert De Niro grunnla, skal «a-ha The Movie» vises i Spotlight Documentary-seksjonen.

Alle visningene ved Tribeca-filmfestivalen, som arrangeres 9. til 20. juni som en hybrid med nett og fysiske arrangementer, kommer til å skje utendørs i New York.

Thomas Robsahm, som har skrevet manus og er produsent og medregissør sammen med Aslaug Holm, sier «det er litt ekstra stas» å ha verdenspremieren i New York – bare noen kvartaler unna der Paul Waaktaar Savoy bodde i mange år. Da filmen ble presentert tidligere i vår, sa han:

– Det startet da jeg var ti år og så «Let It Be» om Beatles. Den dokumentaren fulgte bandet da de laget ny plate, og jeg ble helt sjokkert da de begynte å krangle. Det var utrolig spennende å være tett på heltene og følge prosessen med å lage musikk. Rundt 2009 tok jeg kontakt med a-ha og spurte om jeg kunne lage en dokumentar om det som da skulle bli deres tiende album. Så ble de oppløst i stedet. Jeg sa at «vi snakkes når dere kommer sammen igjen».

Det gjorde a-ha i 2015, men da ble filmtanken å følge bandet i en periode – som viste seg å bli fem år – for å fortelle historien om hvorfor de ble så store, hvorfor de er så undervurdert, og hvordan de selv ikke klarer å samarbeide om det gullet de har skapt, ifølge regissøren. «a-ha The Movie» følger dem på turne i fire år, det blir tett på-intervjuer, og arkivopptak.

– Tribeca og New York er en strålende arena for verdenspremieren for filmen, 36 år etter at «Take On Me» toppet de amerikanske hitlistene. Vi gleder oss til å dele filmen om Norges største popkulturelle ikoner med publikum, både i New York og her hjemme, sier produsent Yngve Sæther.

Interessen er stor for «a-ha The Movie», som har planlagt premiere her hjemme 18. juni. Den skal blant annet vises i Tyskland, Sveits, Italia, Belgia, Finland, Israel, Sverige og Sør-Korea. Filmen er en samproduksjon mellom Motlys, Fenris Film og den tyske musikkfilm-produsenten Kinescope.

Også en annen norsk film er klar for Tribeca: «Sisters on Track», en historie om tre hjemløse søstre fra New York som blir løpestjerner. Regien er ved nederlandske Corinne van der Borch og Tone Grøttjord-Glenne, og er produsert av Anita Rehoff Larsen – som har hatt stor suksess med «Gunda» – for Sant & Usant. Den er klar for Netflix til høsten.