Annonse
For første gang begir den prisbelønte filmskaperen Ole Giæver seg i kast med et historisk drama - viet kampen om Alta-utbyggingen, og fant sin hovedrolleinnehaver i «Stjernekamp». Her er han og Ella Marie Hætta Isaksen på location i Finnmark. Foto: Mer Film / NTB

Ella Marie debuterer som skuespiller – skal spille hovedrollen i ny norsk film

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

For Ella Marie Hætta Isaksen er også en ihuga miljøaktivist, som alltid har brukt stemmen sin og vært aktiv i Natur og ungdom i mange år. I juni var hun med på å klage norsk oljeboring i Barentshavet inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Som etter hvert profilert artist ble hun advart mot å ta med engasjementet sitt, men lot seg ikke stoppe, fortalte hun til NTB i januar i år.

– Å være politisk og ung artist har vist seg å fungere bra. Både som same og kvinne er det viktig at jeg tar stemmen min i bruk, og bruker den når det passer meg. Jeg har gått ut og oppfordret flere andre artister til å mene noe.

Nå har hun kapret hovedrollen som den nyutdannede læreren Ester, som står sentralt i det historiske dramaet som Ole Giæver nå tar mål av seg å fortelle om. Innspillingen starter denne måneden.

– Det er en stor ære å få fortelle denne historien gjennom Ester, en karakter jeg tror veldig mange vil kjenne seg igjen i. Jeg kunne ikke drømt om en bedre måte å debutere som skuespiller på, da dette er en film som tar opp temaer jeg virkelig brenner for. Som urfolks- og miljøaktivist har Alta-aksjonistene alltid vært store forbilder for meg. Det er derfor med den største respekt at jeg trer inn i denne rollen, sier Ella Maria Hætta Isaksen i en kommentar.

«La elva leve», som har den samiske tittelen «Ellos Eatnu», er ifølge omtalen en fiksjonsfilm basert på de virkelige hendelsene fra Alta-aksjonen og kampen for samiske rettigheter på slutten av 1970-tallet.

Filmen deler tittel med den doku-fiksjonelle filmen om Alta-aksjonen fra 1980, regissert av Bredo Greve (dog uten utropstegn).

Hætta Isaksens rollekarakter skjuler i starten sin samiske identitet for å unngå å bli utsatt for rasisme. Når hun etter hvert blir tatt med på demonstrasjonene begynner hennes personlige reise ut av skammen. «Til slutt er hun villig til å dø i kampen for samiske rettigheter», heter det videre.

Thor Due / Mer Film / NTB kultur

– Denne fortellingen trengte et menneske med et stort og bankende hjerte

Ella Marie Hætta Isaksen har selv vært med på aksjoner mot den planlagte gruvedriften ved Repparfjorden i Finnmark. Og nettopp engasjementet hennes later til å ha funnet gjenklang hos Ole Giæver, som også har skrevet manuset til «La elva leve». Han så henne nettopp i «Stjernekamp», forteller han:

– Jeg hadde så vidt begynt å skrive på manuset høsten 2018 og bestemt meg for at hovedkarakteren skulle være en ung, samisk kvinne, da jeg ble oppmerksom på Ella gjennom «Stjernekamp». Det er mange dyktige skuespillertalenter i Sápmi, men jeg så noe i Ella som gjorde at jeg visste at det måtte bli henne. Denne fortellingen trengte et menneske med et stort og bankende hjerte. Det har Ella. Hun er virkelig et stort skuespillertalent og jeg er så takknemlig for å jobbe med henne.

Den prisbelønte filmskaperen sier han har savnet en fortelling om de menneskelige erfaringene, hvordan det var å være ung same på den tiden og kjenne på hvilke sår den rev opp og hvilket mot det krevde å stå opp mot urettferdighetene.

– Esters kamp for retten til være seg selv uten å bli utsatt for fordommer og rasisme er det mange som står i fremdeles i dag. Det er en film som handler om og angår oss alle.

Planlagt premiere er februar 2023.

Annonse
Annonse
Annonse