Annonse
Nytt album, film og video fra Austestad. Foto: Voices of Wonder

Musikk, film og video fra Austestad

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

At Hans Martin Austestad (Austestad er artistnavnet hans) slipper sitt tredje soloalbum «Umogleg Reise» på platemerket «Voices of Wonder» er kanskje ikke så oppsiktsvekkende i seg selv.

Enda mer interessant er måten han gjør det på. Som en feiring av sitt 10 årsjubileum som låtskrivende plateartist, etter debuten med kritikerroste Earlybird Stringband i 2010, har han gjort alt selv på sin nye utgivelse.

Prosjektet er på sett og vis todelt: Første del er en film fra 1904 av Georges Méliès med tittelen «Voyage á Traverse L’impossible» (Den umulige reisen, journ.anm.), som Austestad har laget ny filmmusikk til.

Denne filmen er inspirasjon til prosjektets andre del: 11 sanger og videoer skrevet og framført av Austestad.

Albumet og filmen er planlagt utgitt på følgende måte:

  • 15.mai: utgivelse av digitalt album
  • Fra 16.mai: én og én musikkvideo slippes  hver dag
  • 24.mai: filmen legges ut i sin helhet, og Austestad har nettkonsert på Brakkesyke, en konsert med live-vokal og instrumentering, med filmen som «bakgrunn».

Siden debuten har Austestad gitt ut åtte egne album, og har blitt nominert til Spellemannsprisen tre ganger. 

Musikalsk beholder Austestad bluegrassens kombinasjon av grusomt og morsomt, men har forlatt det han omtaler som «fråtsing i meiningslaus amerikansk romantikk i tider som dette», til fordel for et flyktig sjangerkompass som han navigerer på sin vestlandske dialekt.

Han tyr blant annet til rap, beatboxing, crooning, gitar-shredding, Beatlesreferanser, tropiske rytmer, ibiza-synther, eventyrrock og 70-tallsprog. 

Alene

Albumet har Austestad laget helt alene, fra notatblokk til siste master – dypt inspirert av en rekke artister.

– Paul McCartney, Prince og Billy Corgan har lagd album aleine. Eg høyrde først om det då eg som tenåring las i coveret til ei Lenny Kravitz-plate, og såg at det meste var gjort av han sjølv. Eg byrja allereie den gang å styre med demoer der eg gjorde alt sjølv, og tenkte at eg skulle gjere det same ein gang. No er det gjort – Du får likevel ikkje så mykje som ei tekstlinje om mitt indre følelsesliv, det er ikkje plass til meg sjølv i dette universet. Paradoksalt kanskje, men albumet har eit forvirra narrativ frå tabloid mediedekning. Det er lov å le av dette, sier han.

Fire eksklusive gjester har Austestad likevel tatt med: rapperen Skranglebein, Iris Marie Gusfre har bidratt med ein tekst og plateomslaget er tegnet av favorittblyantkunstneren og sambygding Morten Holmefjord.

Siste «gjest» på albumet er den legendariske stumfilmskaperen Georges Méliès, med sin «Voyage á Traverse L’impossible» (Den umulige reisen) fra 1904. Arbeidet med stumfilmen initierte hele albumprosjektet; Austestad var sommeren 2018 i Paris og fikk med hansker og plastlommer lese det håndskrevne originalmanuset til stumfilmen på Cinemateket i Paris. Planen var å finne en annen måte å lage album på, og annerledes har det blitt. Alle de nyskrevne låtene på albumet er en fri omskriving av handlingen fra denne stumfilmen.  Derfor heter albumet «Umogleg Reise».

 

Annonse
Annonse
Annonse