«Edderkoppkvinnens kyss» settes opp på Norges Tegnspråkteater.
Norges Tegnspråkteater

Norges tegnspråkteater starter Skeivt kulturår med «fengslende» kammerspill

Publisert: 8. januar 2022 kl 08.00
Oppdatert: 12. januar 2022 kl 10.29

Teater Manu kickstarter Skeivt kulturår med «Edderkoppkvinnes kyss» 3. februar. I en fengselscelle møter vi en politisk fange og en transkvinne som er anklaget for upassende oppførsel. I det dagsaktuelle stykket fra 1976 får publikum et engasjerende møte med fordommer, drømmer og et vennskap utenom det vanlige.

– «Edderkoppkvinnens kyss» er et av de beste stykkene jeg vet om, sier teatersjef Janne Langaas. Oppsettingen er hennes første på teatret etter at hun overtok sjefsstolen etter Mira Zuckermann.

–  Historien om to mennesker hvis skjebner flettes sammen i en trang fengselscelle er dessverre like aktuell i dag som da den ble skrevet i 1976. Over hele verden sitter mennesker innesperret fordi deres politiske overbevisning eller personlige identitet kolliderer med makten. For meg handler stykket om hva det koster å sloss for det du tror på og holde fast på den du er. Det er en kamp på liv og død, der flukten inn i fantasiens verden holder liv i håpet og drømmen om frihet, sier Langaas.

«Edderkoppkvinnens kyss» bygger på Manuel Puigs roman og den Oscar-vinnende filmen med samme navn fra 1985. Bentein Baardson, regissøren bak blant annet Den stundesløse (2015) og Gråtende hender (2018), er tilbake på Teater Manu for tiende gang.  Baardson tar oss med til en virkelighet fylt av kamp, motstand, drømmer og illusjoner. Med videoprojeksjoner blir den sparsomme fengselscellen gjort om en drømmeverden.

Høye ambisjoner for Norges tegnspråkteater

Forestillingen har premiere i Oslo og reiser deretter videre til Stavanger, Kristiansand, Drammen, Mo i Rana, Ål, Bergen, Ålesund, Trondheim, Hamar og Sandefjord.

- Teater Manu er den eneste tegnspråklige kunstinstitusjonen i Norge og skal spille forestillinger over hele landet. Sånn sett er vi et nasjonalteater, og bør anerkjennes som det. Jeg gleder meg til å bidra til at vi skal vokse og skape enda flere store opplevelser for vårt publikum. Forestillingene våre skal berøre menneskers hjerter og gjøre en forskjell i folks hverdag. Jeg har høye ambisjoner for teatret og for utviklingen av det kunstneriske omlandet, sier Langaas.

Saken fortsetter under annonsen

Om «Edderkoppkvinnens kyss»

I en fengselscelle sitter den politiske fangen Valentin sammen med Molina, en transkvinne dømt for upassende oppførsel med mindreårige. Fordommer leder til konflikter mellom de to, men når Molina gjenforteller sine favorittfilmer for Valentin, skapes en midlertidig flukt fra fengselet. Samfunnets holdninger smelter vekk og viker for et nært vennskap. Samtidig er de to omringet av manipulasjon, både fra fengselsledelsen og hverandre.

«Edderkoppkvinnens kyss» spilles på norsk tegnspråk med Ronny Patrick Jacobsen og Bülent Yalcin i hovedrollene, og med stemmeskuespiller Kjersti Fjeldstad. Stykket er gjendiktet til tegnspråk av Sølvi Zuckermann.

Ledige stillinger – kulturjobb