DP helg

SV vil kjempe for et rikt og variert kulturliv for de mange, uavhengig av folks lommebok og adresse, sier Freddy André Øvstegård. De vil derfor ha et nytt kulturløft hvor minst 1 prosent av statsbudsjettet skal gå til kulturformål.

Vil jobbe for mer mangfold, likestilling og representativitet i kunst- og kulturlivet

– Kultursektoren vil få økt sin status, både utfra kunstens egenverdi og som næring med viktig verdiskaping og sysselsetting. En rødgrønn regjering, med et nytt rødgrønt kulturløft, vil merkes, sier SVs Freddy André Øvstegård.

Publisert Sist oppdatert

Hva er SVs hjertesak(er) for kulturen?

– SV kjemper for et rikt og variert kulturliv for de mange, uavhengig av folks lommebok og adresse. Derfor vil vi ha et nytt kulturløft hvor minst 1 prosent av statsbudsjettet skal gå til kulturformål. Det vil bety en stor økning fra dagens regjering.

– I et nytt kulturløft vil vi særlig prioritere å bygge opp den kulturelle grunnmuren, altså det lokale kulturlivet som er tilstede i hele landet. Vi vil ha ned køene og gjøre kulturskolen gratis. Vi vil ha et nytt løft for bibliotekene, med penger til økt bemanning, bedre formidling og lengre åpningstider. Vi vil lovfeste åpne og gratis møteplasser for unge som fritidsklubber og ungdomshus i alle kommuner. Vi vil sikre egna lokaler og langt bedre finansiering for det frivillige kulturlivet.

Hva vil være de største endringene for kultursektoren med SV og rødgrønn-politikk?

– Kultursektoren vil få økt sin status, både utfra kunstens egenverdi og som næring med viktig verdiskaping og sysselsetting. En rødgrønn-regjering med et nytt rødgrønt kulturløft vil merkes.

Hvordan vil dere bygge opp norsk kulturliv igjen etter koronapandemien?

– For det første må vi endre støtteordningene for kulturlivet slik at de varer så lenge det er smittevernsrestriksjoner. Det vil fortsatt ta tid før for eksempel store internasjonale turneer med tusenvis av publikummere kommer tilbake.

– For det andre så må vi bygge opp felleskapsaraene. Mange, særlig barn og unge, har mista viktige felleskap i korps, kor og fritidsklubber det siste året. For å hindre at det gir varige negative konsekvenser så blir løftet for den kulturelle grunnmuren desto viktigere.

– For det tredje så må vi gjøre et løft for økonomien til de som skaper og utøver kunst og kultur. Kunstnere og kulturarbeidere har hengt igjen i inntektsutviklinga og står oftere enn andre grupper med svake rettigheter i arbeidslivet. Koronakrisa har bare forverret situasjonen. Derfor vil SV prioritere 500 nye stipender i løpet av perioden, vi vil styrke Skuespiller- og Dansealliansen og opprette tilsvarende organisasjoner for andre grupper for å gi faste ansettelser mellom oppdrag, og styrke de sosiale og økonomiske rettighetene til selvstendige og frilansere.

Hvilke andre utfordringer ser dere sektoren har i dag, og hvilke tiltak vil dere møte de utfordringene med?

– Vi blir aldri ferdig med å jobbe for mer mangfold, likestilling og representativitet i kunst- og kulturlivet, både på scenen og i publikum. Det er så viktig fordi kunst og kultur er ytringer som forteller historier og påvirker samfunnet. Da må historiene som fortelles, de som forteller dem og de som blir rørt av historiene i større grad speile hele samfunnet. Bedre kunstnerøkonomi og sterkere arbeidslivsrettigheter er et viktig bidrag. Flere stipender gjør at flere enn de som allerede har trygg økonomi kan tørre å satse på kunsten, og bedre arbeidslivsrettigheter minsker risiko for trakassering i kultursektoren som vi har sett under #metoo.

– I tillegg må en ny regjering stille opp med ressursene som trengs til aktørene i kulturlivet for å jobbe målretta med dette over tid.

Powered by Labrador CMS