DP helg

Steinar Raknes er ute med nytt album med tekster av Kjartan Fløgstad. Her med fiolinist Ola Kvernberg og en gambisk trommeslager.

Raknes-album med tekster av Kjartan Fløgstad

Publisert Sist oppdatert

På turné i Troms, rett før koronaen kom, hadde Steinar Raknes fått med seg Kjartan Fløgstads «Due og drone» som reiselektyre. Det resulterte i albumet «Due og Drone», og den som tror at bass er bass, vil oppdage noe helt annet.

– Før eg visste ordet av det, dukka det opp ein song på mobilen, der Steinar fremførte eit dikt frå «Due og Drone», til eigen melodi. Det var ein draum, rettare sagt ein bassgang som blei verkeleg. Og ikkje berre ein, men fleire låtar plinga inn på telefonen, sende frå bakrom og turnéhotell i höga nord", forteller forfatter Kjartan Fløgstad

Tekstene til Fløgstad har Steinar Raknes sunget og spilt inn med egen vokal og bass som uttrykksmiddel. En sjelden kombinasjon, og den som tror at bass er bass, vil oppdage noe helt annet. Her hører vi han gripe ståbassen og ikke bare lar melodiene og tekstene gå nye og uventede veier. Effektpedalene og loopene gjør de stumme ordene på papiret om til toner og lyd.

Foto Grappa

– Tom Stahlsberg samlet meg, Stian Carstensen, seg selv og Kjartan Fløgstad rundt et bord med boka «Due og Drone» på bordet. Jeg begynte å bla i boka og idéene til låter strømmet på med det samme, jeg klarte ikke å legge låtskrivingen fra meg før jeg var ferdig med boka, og i løpet av en ti dagers periode skrev jeg ferdig hele plata. Inspirert av Kjartans dikt, av innhold og stemning, og av å synge på min egen dialekt. Jeg har prøvd å gjenspeile bredden i boka og diktene gjennom flere lydbilder og musikalske stemninger, sier Steinar Raknes

Selv om «Due og Drone» har blitt til en soloplate, startet det hele med bandet KFB (Kjartan Fløgstad Band) bestående av Kjartan Fløgstad, Tom Stalsberg, Odin Staveland og Steinar Raknes.

– Steinar Raknes og hans soloalbum utgis nesten på blå resept. Raknes blir med dette albumet kontrabassens Bjella som møter Waits, som igjen møter en slags ny Raknes som virkelig viser at han kler å herje med bokstaver hentet fra alfabetet det norske. Alfabetet det morske, beskriver fødselshjelper Tom Stalsberg.

Steinar Raknes er norsk artist, jazzmusiker, vokalist og låtskriver. Han er kontrabassist i verdensklasse med et særegent sound, og bruker instrumentet på nye måter både akustisk og gjennom elektriske alterasjoner. Raknes har spilt med storheter fra jazzen som Chick Corea og Michael Brecker. Med sin brede musikalske bakgrunn har han lagt grunnlaget for sitt STILLHOUSE-prosjekt, med vokal og bass. 29. oktober slipper han nok et album som vokalist og soloartist.

Powered by Labrador CMS