Annonse
Årets festivalkomponist: Caroline Shaw. Foto: Kait Moreno

To ganger Grammy-vinner som har turnert med Kanye West blir årets festivalkomponist på Kamfest

Årets Trondheim kammermusikkfestival er den 26. i rekken og arrangeres 19.-26. september. Festivalsjef Sigmund Tvete Vik er glad for å offentliggjøre årets spennende, unge festivalkomponist – amerikanske Caroline Shaw: 

– Vi er stolte over å kunne fortsette rekken med festivalkomponister på stjernenivå med Caroline Shaw. Hun passer godt inn i Kamfest-profilen; ung, nyskapende og genreoverskridende, og så er det fantastisk at hun skal spille og synge selv. Det er virkelig med på å gi uka det lille ekstra! Shaw skal framføre sitt eget verk «Is a rose» som sangsolist med Trondheim Symfoniorkester. Hun har også med seg bratsjen og blir blant annet med i Brahms strykekvintett sammen med Oslo strykekvartett.

Samarbeid med klassiske stjerner og rappere

Caroline Shaw er en New York-basert vokalist, fiolinist/bratsjist, komponist og produsent - som opptrer i solo- og samarbeidsprosjekter og gir ut musikken sin på eget forlag. I 2013 mottok hun både Grammy og Pulitzer-pris for verket Partita for 8 Voices. Da var hun bare 30 år gammel og den yngste Pulitzer-prisvinner noensinne. Verket framføres under Kamfest med Trondheim Vokalensemble på Åpningskonserten i Nidarosdomen. Nyere verk har hun komponert for blant andre stjernesopranene Renée Fleming og Dawn Upshaw, mezzosopranen Anne Sofie von Otter med Philharmonia Baroque, og LA Philharmonic. Hun har produsert for Kanye West (The Life of Pablo; Ye) og Nas (NASIR), og har bidratt til plater av The National, og av Richard Reed Parry fra Arcade Fire. 

Solid utdannet, allsidig og med glimt i øyet

Komponisten har utdannelsen sin fra Rice, Yale og Princeton og underviser for tiden ved New York University og Juilliard School. Hun har vært redd for å vurderes for snevert og har tidligere beskrevet seg selv som en musiker som skriver musikk, fremfor å bruke ordet komponist. I et intervju med The Guardian i februar i år sier hun dette: «I’m trying to make sure I don’t get swallowed up into only one community».  

Mye tyder på at Shaws spennvidde ikke viser tegn til sneverhet. I tillegg til hennes samarbeid med artistene som allerede er nevnt, har hun skrevet filmmusikk, sunget på andres filmmusikk, vært solist i sin egen fiolinkonsert og hatt en opptreden i komediedramaet Mozart in the Jungle. Hun mottok nylig sin Grammy-pris nr.2, for albumet Orange, en innspilling av hennes musikk for strykekvartett. Shaw skriver på sine nettsider at hun savner live musikk og teater, men har samlet et lite publikum av stueplanter rundt i leiligheten sin, som er et hyggelig, men stille substitutt, og at hun elsker fargen gul, oter, Beethoven op. 74, Mozart-operaer, lukten av rosmarin og lyden av en sliten mandolin.  

– Det blir spennende å få besøk av en komponist og musiker med en så allsidig appell og bakgrunn fra mange ulike genre og kunstuttrykk, sier festivalsjef Sigmund Tvete Vik. Vi gleder oss til å høre hennes musikk og henne selv i samspill med andre festivalartister. Hele ni av hennes verk blir framført i Trondheim i september.

Hele festivalprogrammet slippes i Frimurerlogen 17.juni. En optimistisk festivalstab ser fram til at samfunnet åpner opp igjen til høsten og er klare til å arrangere festival i slutten av september. 

Annonse
Annonse
Annonse