DP helg

Valdres Sommersymfoni.

Musikkfestivaler med kreative løsninger i koronatiden

Festivalene Valdres Sommersymfoni og Mandalsjazz er blant dem som fant løsninger for gjennomføring i 2020, til tross for koronarestriksjonene.

Publisert Sist oppdatert

Til tross for mange avlysninger blant norske musikkfestivaler under pandemien, er det noen som holder det gående. Den godt etablerte kammermusikkfestivalen Valdres Sommersymfoni og den frivillighetsbaserte jazzfestivalen Mandaljazz, er blant dem som fant løsninger for gjennomføring i 2020. Nå bruker de erfaringer fra fjoråret til å forberede festival også i sommer.

– Jeg er sikker på at vi skal finne løsninger uansett utfall i år også. Det positive i dette er at vi blir kreative og tenker utenfor boksen, sier Guro Kleven Hagen, kunstnerisk leder for Valdres Sommersymfoni.

Løsningene har blant annet vært å dele Valdres Sommersymfoni inn i to separate helger, fordelt på nasjonale og internasjonale artister. Mandaljazz har hatt sine frivillige med i beslutningene om de i det hele tatt skulle arrangere festival under dagens omstendigheter. For begge festivalene har et lavere antall billetter, avstand og antibac blitt rutine.

Nytt forsøk på internasjonale artister

I fjor ble Valdres Sommersymfoni nødt til å avlyse de internasjonale artistene på grunn av koronasituasjonen. Festivalen ble derfor arrangert med kun norske artister. I år prøver de å få til begge deler, gjennom å dele festivalen inn i to separate helger.

– De internasjonale artistene i år er dem som egentlig skulle vært med i fjor. Vi gleder oss veldig til å møte dem og krysser fingrene for at det går, sier Kleven Hagen.

Hun forteller at de planlegger ut ifra ulike scenarier, med ulike planer for ulike smittesituasjoner. Inndelingen i to helger gjør det også enklere og ryddigere å snu hvis de utenlandske ikke får til å komme.

Foto Musikere på vei til Valdres Sommersymfoni. Tom Henning Bratlie.

– Vi vet at endringer med stor sannsynlighet vil komme. Utfordringen er å balansere mellom å være ute i så god tid som mulig og samtidig holde det veldig åpent. Det er et fantastisk program, som jeg håper at vi får realisert, sier hun.

Om fjoråret, forteller Kleven Hagen at det var positivisme fra alle kanter.

– Musikerne var glade for å komme og spille, og publikum var glade for å komme på konsert. Vi håper at vi også i år kan bidra med lyspunkter i en tid med mye usikkerhet, sier hun.

Har med de frivillige i beslutningen om gjennomføring

Mandaljazz på sin side, har nylig avlyst de internasjonale artistene, også i år. Det var en sen beslutning.

– Vi vet ikke hva reglene kommer til å være når festivalen går av stabelen, i og med at de endres hele tiden, sier Eirik Kristensen, festivalsjef for Mandaljazz.

Selve gjennomføringen bestod i at alle fikk smittevernsansvar i sine grupper

Han forteller at i motsetning til i år, var tanken på å avlyse festivalen høyst reell i fjor.

– Vårt største usikkerhetsmoment er at vi drives hundre prosent av frivillighet. Vi er avhengig av å ha de frivillige med oss, og kan ikke ta det for gitt at alle automatisk vil være frivillige smittervernansvarlige når situasjonen er som den er. Vi prioriterer derfor å ha med de frivillige på beslutningen om vi i det hele tatt skal arrangere, sier Kristensen.

Foto Bilde fra Mandalsjazz. Foto: Anna Larsen.

Avgjørelsen om å gjennomføre under begrensede omstendigheter i fjor, ble derfor gjort gjennom en demokratisk prosess med alle involverte. Det var mye diskusjon, der de fleste ville finne løsninger.

– Selve gjennomføringen bestod i at alle fikk smittevernsansvar i sine grupper. Det innebar blant annet å tørke bord, sørge for nok håndsprit og passe på avstand. Rutinene tar vi med oss i år, sier Kristensen.

Kickstart på noe mer normalt

I år har Mandaljazz planlagt for flere arrangementer på festivalen enn i fjor. Noe som derimot er likt, er at de tar inn færre frivillige enn vanlig, og holder det generelt til at færrest mulig er involvert. Billettkapasiten er fremdeles halvert.

– Vi er en liten festival som blant annet selger mat og drikke i tillegg til konsertene. Sånn sett går det fint å få inn litt mindre i billettinntekter, sier Kristensen.

Det han gleder seg mest til under årets Mandaljazz er å gå på konserter igjen.

– Det ville være veldig morsomt om festivalen blir en kickstart på noe mer normalt, sier han.

Powered by Labrador CMS