Annonse
Andy Irvine og Lillebjørn Nilsen: Live fra Telemarkfestivalen 1994. Foto: Jørgen Steinmoen

Lillebjørn Nilsen og Andy Irvine gir ut ny singel sammen

Lillebjørn Nilsen og irske Andy Irvine hadde kjent hverandre i omtrent 17 år, da de i 1994 møttes på Telemarkfestivalen og det de begge hadde drømt om i flere år ble en realitet – å stå på scenen sammen. Det ble en konsert bestående av både Nilsens og Irvines repertoar, hvor de komplimenterer hverandre perfekt, både musikalsk og tematisk. Nå skal opptaket fra konserten endelig utgis som et album, men først kommer den andre singelen «A Prince Among Men», med tekst og melodi av Andy Irvine.

Andy Irvine og Lillebjørn Nilsen: "A Prince Among Men". Design: Steinar Karlsen (Orangutwang)

Den første singelen ut fra albumet «Live in Telemark» var «Jenta i Chicago». Her synger Lillebjørn Nilsen om ei jente som dukket opp på Nevin´s pub i Chicago. Andy Irvine kontrer her med låta «A Prince Among Men» – en låt som handler om en kullgruvearbeider som kjemper for at sin sønn skal unngå å følge hans vei ned i kullgruvene.

– Jeg har møtt mange sønner og døtre av kullgruvearbeidere som har fortalt meg denne historien. En kullgruvearbeider mottok aldri en anstendig lønn og når sønnene ble gamle nok til å være nyttig i gruvene, ble de tatt ut av skolen og gitt en jobb med en liten, men samtidig verdifull lønn mot slutten av uken. Utdanningen deres ble udiskuterbart avsluttet og de ville med tiden følge deres fedre ned i minene. Kullgruvearbeideren i denne sangen er fast bestemt på at dette ikke skal skje med hans sønn, sier Andy Irvine om inspirasjonen til låta.

Andy Irvine er kjent som en av de største irske visesangerne og blir referert til som «en tradisjon selv», med en stemme som blir sett på som en av de virkelige store og som representerer «Irlands sjel». Gjennom sin 50 år lange karriere som omreisende trubadur, har han fulgt i sporene til sin største inspirasjon, Woody Guthrie.

Han er kjent som roret i en rekke legendariske band som den musikkpioneren han er (blant annet Sweeney’s Men, Planxty, Patrick Street).

Lillebjørn Nilsen er en norsk sanger, låtskriver og folkemusiker som få i Norge ikke kjenner til. Totalt har han fem Spellemannspriser både som soloartist og som en del av større grupper. Han blir ofte omtalt som Norges «Folkekonge»

Annonse
Annonse
Annonse