DP helg

Sommerferien 2020 ble tilbrakt på fjelltur med venninner i Jotunheimen. Her på vei opp mot Tones første 2000 meters-topp.

– Vi må ikke la oss definere av de bransjerammene vi tidligere har hatt

Kategorisjefen i Best er født i Sarpsborg og oppvokst i en kjernefamilie på fire; mor, far og ei eldre søster. Faren jobbet i militæret og av den grunn har hun bodd i Trøndelag, Danmark og USA.

Publisert Sist oppdatert

– Som barn var det litt krise å skulle flytte fra vennene sine stadig vekk. I ettertid ser jeg at det har lært meg mye og vært med på å utvikle meg som menneske, sier hun.

Er du blitt mer språkmektig?

– Ja, absolutt, spesielt i engelsk kommunikasjon. I tillegg lærer man å forholde seg til mange ulike mennesker og kulturer – og jeg har fått venner fra hele verden.

Når våknet interessen for handel?

– Etter videregående var det litt vanskelig å velge retning videre. Jeg begynte tidlig å jobbe på Shell Tegnebyholtet, et steinkast fra E6 ved Son, og kjente at jeg hadde en interesse for handel, butikkdrift, butikkoppbygging, forbrukeratferd og markedsføring. Da jeg kom over studiet varehandelsledelse på BI, følte jeg at det traff godt på de fagene og områdene som jeg interesserte meg for.

Hvilken yrkeserfaring har du?

– Etter studiet på BI fikk jeg jobb i et firma som hadde et agentur innen hudpleie og kosmetikk. Her jobbet jeg til sammen i ni år, hvor jeg de siste tre årene var daglig leder. Deretter søkte jeg på stillingen som kategorisjef i Best, som var en spennende stilling med mange nye oppgaver. Her har jeg vært i snart tre år.

Hvordan er jobben som kategorisjef?

– Det er en veldig variert jobb. Jeg jobber tett med produkter og konsepter, og får i dette arbeidet jobbet med spennende leverandører og merkevarer. I tillegg blir det en del reising til våre forhandlere rundt om i Norge hvor vi jobber med butikkutvikling, oppgraderinger, nye lanseringer og nye konsepter. I all hovedsak dreier det seg om å være en støttefunksjon for dem. Jeg liker godt å jobbe sammen med mennesker og det å stadig utvikle oss slik at vi skaper videre vekst.

Hva er krevende i jobben?

– Det er nok tid og prioritering. Her er det alltid en balansegang mellom det man synes er givende og gøy, og det som man ser helt klart genererer noe for andre. Det kan være utfordrende at man ikke klarer å følge opp like tett som man ønsker, fordi tiden ikke alltid strekker til.

Hva gir energi?

– Jeg liker å være ute hos forhandlerne og se deres motivasjon og engasjement. Spesielt gøy er det når vi ser at de tar i bruk våre nye konsepter som vi lanserer, og at det gir resultater. Da føler man at jobben er ganske meningsfull. Det er givende.

Stolteste øyeblikk i karrieren?

– Det var stas å bli daglig leder i 2015. Jeg var relativt ung og fikk en utfordring i et firma jeg allerede hadde jobbet i over lengre tid. Utover det er jeg veldig stolt over hva vi har klart å få til i Best med etableringen og lanseringen av Pizzaeksperten. Det er flott å følge med på hvordan konseptet rulles ut.

Hvordan føltes det å få lederansvar?

– Allerede i Shell fikk jeg etter hvert mer utvidet ansvar som skiftleder, men min første lederjobb fikk jeg i kosmetikkfirmaet. Det var spennende, men samtidig utfordrende fordi jeg gikk fra å være en kollega til å bli leder for 12 ansatte pluss en avdeling i Sverige. Plutselig fikk man ikke alltid være med på all småpraten som forgikk. Likevel var det en utrolig lærerik periode, ikke minst når det kommer til personal, rekruttering og andre ulike utfordringer man møter som arbeidsgiver. Det var sånn sett godt å komme inn i Best, og i en jobb hvor man kommer litt mer på innsiden av varehandelen i vår bransje, men ikke minst det å oppleve den gründergleden vi har hos våre folk.

Hva imponerer hos andre ledere?

– Det er spennende med folk som klarer å utfordre deg slik at man kan utvikle seg under trygge rammer. Det er imponerende. Jeg synes også det er flott med ledere som klarer å skape en sterk eierskapskultur der alle på sin måte opplever å jobber mot noe felles.

Hva gjør deg irritert?

– Nå blir jeg sjelden sint, men negativitet og motvilje, og det å spre dette videre, synes jeg er helt unødvendig. Man må ikke alltid gjøre det samme bare fordi det har fungert tidligere. Man må tørre å prøve nye ting.

Hva er ditt viktigste mål i jobben?

– Det er å være støttespiller for våre forhandlere. Hvis jeg kan bidra til engasjement, noen givende konsepter og ikke minst lønnsomhet, da er jeg fornøyd.

Forventninger fremover?

– Vi venter at nordmenn fortsetter å feriere i Norge også i år. Selv om vi har levd med strenge restriksjoner, vet vi at folk fortsatt kommer til å farte langs vei, og de vil ha behov for våre tjenester. Så får vi håpe at utenlandske turister også etter hvert kommer til Norge, da det også forlenger hele turistsesongen. Vi har god vekst på mat og det er et område vi vil fortsette å satse videre på fremover.

Bransjens største fortrinn?

– Folk kommer til å fortsette å bevege seg langs vei, og der har vi en unik posisjon. I tillegg er vi i en bransje med folk som evner å se muligheter og utnytte disse. Det og hele tiden holde seg relevant for kundene blir fortsatt viktig fremover.

Hva er største utfordring?

– Det er mange aktører som vil ha en andel av mat-på-farten som vi byr på. Mange vil også ha en del av bilpleieprodukter, bilvask og ikke minst elbillading. Da er det ekstra viktig å kunne se hva som finnes av lokale muligheter og løsninger der stasjonene er lokalisert i dag. Vi har sett mange kreative løsninger under koronapandemien, enten det gjelder take away eller smarte betalingsløsninger slik at kunden slipper å komme inn i butikk og ulike pickup-points.

Andre råd til bransjeledere?

– Jeg tror det er viktig at vi hele tiden tenker nytt og at man ikke lar seg definere av de bransjerammene vi tidligere har hatt. Vi har bransjeglidninger i mange retninger, eksempelvis dagligvaren som utvider med lengre åpningstider og nye beliggenheter og restaurantene satser stadig mer på take away. I alt dette må man ha fokus på hvordan man kan utvikle seg videre, fremfor å la seg begrense av «slik har det alltid vært».

Største trender for tiden?

– Som bransje må vi være bevisst på vårt eget marked, og vi må tørre å ta en tydelig posisjon. Høyere kvalitet i alle ledd og spesielt innenfor mat er en tydelig trend. Det skal fortsatt gå raskt, men ikke på bekostning av kvalitet og smak. Her er det viktig å få på plass smarte bestillings- og betalingsløsninger. Det å servere sunn mat på farten er også en trend i tiden. Tidligere var sunnhet stort sett salat, mens i dag handler det mer om gode råvarer og gode produkter, bærekraft og ikke minst tilgang på kjøttfrie alternativer.

Hva gjør du når du har fri?

– Jeg er veldig glad i fjellturer, hytteturer, skogsturer, storbytur eller sydenturer. Når jeg er på tur slapper jeg godt av. Så må jeg også trene litt, eller ventilere om du vil. Jeg synes også det er ordentlig stas å være tante.

Hva ville du skrevet om i Convenience?

– Jeg ville skrevet om å ta tak i de mulighetene vi har. For eksempel de gode historiene om å skape et engasjement for gründer og skaperglede. Det er viktig å skape tro på at man ikke trenger å være den største stasjonen, eller ha den største butikken for å lykkes. Rett og slett fremme lokalt eierskap og kremmerskap, avslutter Tone Strandman i Best.

Powered by Labrador CMS