DP helg

Med én ukes frist for å planlegge fire måneder med arrangementer forteller dagligleder Dan-Michael Danino (t.v.) og bookingsjef Sverre Eilertsen ved Parkteateret at det har vært hektisk. De er spent på hvor mye de nå får støtte til.

– Det har vært som en ulvejakt

Daglig leder Dan-Michael Danino og bookingsjef Sverre Eilertsen ved Parkteateret i Oslo beskriver en hektisk uke for å rekke fristen for å søke om stimuleringsmidler for perioden juli-oktober. Men sier at det også er deilig å være i gang igjen.

Publisert Sist oppdatert

Da Kulturrådet åpnet opp for søknader til stimuleringsordningen for perioden juli-oktober ga de kulturbransjen én ukes frist. Det førte til at kulturaktører i hele Norge måtte hive seg rundt og sette i gang med planleggingen.

– For å rekke fristen måtte vi jo bare hive oss rundt, sier bookingsjef Sverre Eilertsen ved Parkteateret i Oslo til KulturPlot.

– Vi stilte jo ikke med helt blanke ark, men det var fremdeles utrolig mye som måtte komme på plass. I tillegg er det et veldig begrenset marked når det kun er norske artister som kan bookes og alle andre aktører også vil booke de samme artistene. Det er begrenset hvor mange ganger man kan spille i samme by innenfor samme fire måneders tidsrom. Så det var som en ulvejakt.

– Har dere vært i dialog med andre aktører i byen for å unngå å booke de samme artistene?

– Nei, det tror jeg virkelig bare har vært fritt vilt. Jeg vet jeg har vært i budkrig om flere artister. Noen har vi fått, og noen har vi ikke fått, men det er sånn businessen er. Sånn sett har det faktisk vært litt deilig å føle at det har vært litt «business as usual» igjen, sier Eilertsen.

Dobbeltarbeid

Søknadsfristen får denne perioden var ifølge Kulturminister Abid Raja satt til 1. juni så alle skal få svar på søknaden før 1. juli. På den måten slipper arrangører å gjennomføre arrangementer, de risikere å få avslag på før de har fått svar.

Daglig leder i Parkteateret Dan-Michael Danino forstår den tankegangen, men hadde håpet på mer forståelse for at ting som å skrive kontrakter og avtaler for fire måneder frem i tid tar lengre tid enn én uke. Samtidig har han sympati med Kulturrådet som nå skal gjennomgå alle søknadene før juli.

Både Eilertsen og Danino er nå spente på om de får støtte til alt de har søkt om eller ikke. Skulle de ikke få det, må de sette seg ned ved forhandlingsbordet igjen.

– Alle avtaler er gjort med forbehold om stimulering, og så er det en enighet om at avtalene skal gjennomgås og reforhandles på nytt om vi ikke får innvilget søknaden. Men det er nok sannsynligvis noe som ryker. De fleste er nok uansett innstilt nå på å gjennomføre med uvisse forutsetninger, sier Eilertsen.

Å ha denne usikkerheten og gjøre det på denne måten betyr en god del dobbeltarbeid forklarer Danino. Ved å sette opp samme arrangement flere ganger, uten å få inntekt av det, eller stadig måtte drive med reforhandlinger må samme prosess gjøres flere ganger.

Øyner håp om mer gjenåpning

Med flere og flere vaksinerte håper både Eilertsen og Danino det vil bety mer og mer gjenåpning mot høsten.

Torsdag hadde de to konserter med bandet Pom Poko med 20 publikummere på hver konsert, og selv om det var god stemning, så lengter de selvfølgelig etter å kunne samle flere igjen. Da er de begge enig om at én-meters-regelen må bort.

– Det er én-meters-regelen som holder oss mest tilbake, sier Eilertsen.

– Uansett om det er lov med 200 eller 500 publikummere innendørs, så kan ikke vi har mer enn 90 personer inn hvis regelen ikke blir fjernet.

Danino sier derimot at han frykter én-meters-regelen er noe av det aller siste som forsvinner.

Både han og Eilertsen mener vi i Norge burde se mer mot Danmark. Der har de valgt å se på antall innleggelser i stedet for smittetall som grunnlag for videre gjenåpning. Selv om smittetallene er like høye som i januar, er antall innleggelser og døde så lavt at de har fortsatt gjenåpningen på tross av høye smittetall.

– Danske eksperter har jo gått ut og kritisert Norge for å være for defensive i gjenåpningen, sier Eilertsen og viser til en VG-artikkel hvor blant annet den danske professoren Svend-Erik Skaaning, som er ekspert på borgerrettigheter og demokrati i krisetider og som har deltatt i arbeidet med den danske gjenåpningsplanen, setter spørsmålstegn ved hvorfor Norge ikke har kommet lengre i gjenåpningen.

«Nedstengingsspøkelse»

Usikkerheten rundt gjenåpningen gjør at Danino konstant går og kjenner på det han kaller «nedstengingsspøkelse». Etter nyheten om at det har blusset opp smitte blant russen på Oslo Vest er det flere nå som går og stresser over om det betyr at de må stenge igjen.

– Folk er stressa! Selv om vi har gjenåpnet nå, så er det ikke den samme gleden som i mai i fjor fordi man har det «nedstengingsspøkelse» hengende over seg. Det er en psykisk påkjenning. Dette er tross alt folks arbeidssted og inntekt. Derfor er det viktig å ha en konkret og sikker plan for videre gjenåpning, og slutte å snakke om mer nedstenging.

Noen som nylig opplevde en ny nedstenging, var kulturbransjen i Trondheim. Etter økende smitte i byen la ordfører Rita Ottervik og kommunestyret blant annet ned skjenke- og arrangementsstopp i byen.

Det reagerer Danino på:

– Jeg synes det er skikkelig skammelig at de gjorde det. Ikke minst slik Rita Ottervik gikk ut og nesten beskyldte utestedene for smittevekst. Det synes jeg ikke noe om. Det er alltid steder som ikke tar det ansvaret man burde, men sånn er det hjemme hos folk også, så man kan ikke bare skylde på det ene eller det andre. Det er et felles ansvar. Dessverre er det utestedene eller arrangementsstedene det går utover hvis en smittet person kommer og bryter smittevernsreglene på stedet.

Ser fremover mot normalen

Tross usikkerhet har Parkteateret nå booket arrangementer helt til juni neste år. Og selv om de ikke kan røpe noe konkret lover de at det er godt og blandet som vanlig, med både store og litt mindre navn på plakaten. Etter nyttår frister de også med meste internasjonale navn.

Gutta ser altså fremover og håper at vi i oktober kan være tilbake til normalen. Og skulle det skje tidligere enn oktober er de klar på å at de skal klare seg uten Kulturrådet:

– Absolutt! Det er parallelt avtalt hele veien at vi gjør det med utgangspunkt i stimuleringsordningen, men har vi ikke bruk for den så får selvfølgelig Kulturrådet tilbake alle pengene, og vi kjører på som normalt, sier Eilertsen.

Powered by Labrador CMS