Annonse
Victoria Dalsberget startet som Instagram-poet - nå har hun gitt ut bok. Foto: Eigil Korsanger
Derfor dikt
Fra Instagram til bok

– Jeg ønsker å formidle viktigheten av å ha troen på seg selv

Hva skriver du dikt om?

– Jeg skriver dikt om temaer som opptar meg.

– Jeg brenner jo ekstra for psykisk helse, og det har blitt naturlig å la denne tematikken gjennomsyre tekstene. Jeg forsøker å formidle positive og bekreftende dikt, og sette ord på tanker jeg tror mange sitter inne med.

Er det noe fra ditt eget liv eller samtiden du henter ideene til diktene fra?

– Jeg vil si det er en god blanding. Jeg kan bli inspirert av egne opplevelser eller andres historier, men ofte skriver jeg om samtidsaktuelle temaer som sosiale medier og kroppspress.

Hvorfor dikt og ikke roman?

– Som skribent trives jeg med å jobbe i korte intervaller, og jeg fant tidlig ut at diktsjangeren passet for meg. Tekstmessig syns jeg det er gøy å eksperimentere med punch lines og muntlige formuleringer. Gjennom dikt opplever jeg at jeg får henvendt meg direkte til leseren. Det oppstår en tydelig avsender jeg tror ville vært vanskelig for meg å skape gjennom plot eller karakterer.

Hva vil du formidle gjennom diktene dine?

– Jeg ønsker å formidle viktigheten av å ha troen på seg selv og normalisere tanker man tror man er alene om å ha. Jeg tror en slik gjenkjennelsesfølelse kan være med på å motvirke ensomhet.

– Det største komplimentet jeg kan få er når noen forteller meg at jeg har satt ord på en følelse de selv har hatt, men ikke har klart å sette ord på. Denne responsen kommer oftest når jeg skriver om helt hverdagslige temaer og bilder, og betyr naturligvis mye for meg.

Er det et av diktene dine du vil dele – og hvorfor nettopp dette diktet?

du vet det speilet
du stirra inn i
i dag tidlig
skuffa

jeg skal hilse
fra det speilet
og si at du
tok feil

– Jeg er ekstra glad i dette diktet, fordi det handler om selvoppfatning. Det handler om hvilke tanker som oppstår i konfrontasjon med eget speilbilde.

Blir diktene dine til på kort tid etter du får en ide eller kan du snekre på et dikt i flere år?

– Diktene mine blir som oftest til på et blunk. Det er nok derfor Instagram ble den første naturlige plattformen for meg. Terskelen for å publisere der er lav, og det behøver ikke ta mer enn to minutter fra jeg har kommet på noe, til det er postet.

– Diktene mine blir som oftest til på et blunk. Det er nok derfor Instagram ble den første naturlige plattformen for meg, sier lærer og poet Victoria Dalsberget. Foto: Eigil Korsanger

– Å skrive bok ble derfor en ny opplevelse for meg. Da måtte jeg og forlaget samarbeide om en nøysom, redaksjonell prosess med tanke på struktur, bearbeiding og en tydelig tematisk oppbygning. Mange av diktene der er skrevet allerede i 2015, men har blitt justert og snekret på.

De færreste diktsamlinger trykkes i store opplag. Ved å velge dikt som kunstform, vil det si at du er mer opptatt av formidling enn av hvor mange som kjøper diktsamlingen din?

– Jeg er definitivt mest opptatt av formidlingen. Jeg er jo en flittig bruker av sosiale medier, og følgerne mine har lest innholdet gratis i årevis, uten å ha måttet kjøpe noe som helst. Det kommer jeg til å fortsette med. At så mange har kjøpt diktsamlingen min og ønsker å lese diktene i et nytt format anser jeg bare som en kjempebonus.

Hvem har inspirert deg til å bli en best mulig dikter – og hvorfor?

– Det er uten tvil alle menneskene som hele tiden har heiet, gitt tilbakemeldinger og respons. Det betyr enormt mye å ha et publikum, og jeg inspireres av personlige meldinger og kommentarer hver eneste dag.

Kan du nevne én person du håper leser diktsamlingen din – og hvorfor?

– Jeg har aldri sett for meg noen spesielle, navngitte personer. Men flere av tekstene har jeg skrevet til en yngre og mer usikker versjon av meg selv. Mange av diktene har blitt til etter at jeg har satt meg ned og tenkt på hva jeg kunne tjent på å høre som 14-, 17- eller 20-åring. Jeg håper derfor samlingen vil havne hos noen som kan trenge den på det stadiet de er nå.

Finnes det en bok eller diktsamling du vil anbefale andre å lese – og hvorfor?

– Jeg har lest «Hålke» av Helene Uri sikkert tre ganger. Dette er en bok jeg finner nye lag ved hver eneste gang, og karakterene er fulle av liv. Jeg lar meg fascinere av hennes psykologiske tilnærming til ekteskapet, og hvordan tilsynelatende avslappede menneskeliv kan koke under overflaten. Det er noe jeg tror mange kan kjenne seg igjen i.

Hvis du måtte velge?

 

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Skavlan – Lindmo

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet    

 

Victoria Dalsberget (25)

 • Yrke: Lærer
 • Utdannelse: Adjunkt med tilleggsutdanning
 • Bosted: Kongsvinger
 • Aktuell med: «Du er nok»
 • Forlag: Vigmostad & Bjørke
 • Antall sider: 108
Annonse
Annonse

Victoria Dalsberget (25)

 • Yrke: Lærer
 • Utdannelse: Adjunkt med tilleggsutdanning
 • Bosted: Kongsvinger
 • Aktuell med: «Du er nok»
 • Forlag: Vigmostad & Bjørke
 • Antall sider: 108
Annonse