Annonse
Foto: Cappelen Damm

Helene Uri med bok om ord på reisefot, som har landet i Norge

Noen ord er kortreiste og har kommet over grensen fra Sverige, andre har reist fra Danmark, England og Tyskland, mens en rekke ord har reist helt fra Sør-Amerika, Afrika og Asia.

Jorden rundt på 80 ord og andre språkreiser har blitt en praktbok som vil bidra til å utvikle barns språkbevissthet, språksans, språkinteresse og ordforråd. Den levendegjør rett og slett språket vårt. På en visuelt fargerik, morsom og pedagogisk måte viser illustratør Victoria Sandøy hvordan ord er på stadig reisefot. Til vanns og til lands. Tekst og illustrasjoner viser hvordan tilreiste ord i språket vårt gjør verden mindre og rikere.

Forfatter Helene Uri leverer innhold med humor og snert – på høyt faglig nivå. Mens illustratør Victoria Sandøy får verket til å se ut som en bildebok produsert av kjente britiske og amerikanske forlag. Dette er en bok som vil få minoritetsspråkfamilier til stolt å gjenkjenne «sitt» land på språkkartene, og oppdage låneord fra sitt språk i norsk. Og den vil være en øyeåpner for etnisk norske nordmenn om hvor internasjonalt og fargerikt det norske språket faktisk er. At alt ikke er «suget av eget bryst».

Helene Uri (f. 1964) har doktorgrad i lingvistikk og er professor II ved forfatterutdanningen ved Norsk barnebokinstitutt. Hun har skrevet en rekke bøker for både barn og voksne. Bøkene hennes er oversatt til tjue språk og har bl.a. fått Bragepris og Kulturdepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur.

 

Annonse
Annonse
Annonse