DP helg

Tar opp temaer som økologi, klimaforandringer og eksistensielle spørsmål

Utforsker det lokale mot det globale, og hvordan mennesker er avhengig av naturen og av hverandre.

Publisert Sist oppdatert

I utstillingen på Jeløy har Yttredal knyttet de globale spørsmålene til omgivelsene rundt utstillingen:

– Med temaer knyttet til eksistensielle spørsmål i en raskt foranderlig verden, er jeg opptatt av møtet mellom det nære, sanselige, og eviggyldige perspektiver, forteller Yttredal.

Hun legger til at i denne prosessen har hun blant annet vandret i naturvernlandskapet og naturreservat på Søndre Jeløy sammen med miljøsjef Cecilie Kildahl, og fått lov til å låne elementer derfra i forbindelse med utstillingen.

– I kunstverkene utforsker jeg det lokale mot det globale, hvordan vi mennesker er avhengige av naturen og av hverandre, sier hun.

Bildene viser dyr og landskapsmotiver fra hele verden, ofte med en vri, som i bildet «Isbjørn i jungelen» der en isbjørn titter opp fra en frodig vegetasjon.

Foto Calina P. Yttredal

Bildet kan leses som en påminnelse om at isbjørnen mister sitt habitat når isen smelter, og kanskje må den tilpasse seg et annet klima?

Kunst og vitenskap

Til utstillingen følger en publikasjon med samme tittel. Den er gitt ut på Opera Forlag, med støtte fra Fritt Ord og Bildende Kunstneres Hjelpefond.

I boken settes bildene inn i en større sammenheng gjennom korte, faktaorienterte tekster:

– Et utvalg av mine bilder vises sammen med tekster skrevet av Solveig Andresen, fagrådgiver i UD og forsker og marinbiolog Lars-Otto Reiersen, hvor personlige erfaringer og fakta er knyttet sammen. Det er basert på en dialog vi har hatt over tid og er et eksempel på hvordan vitenskap og kunst kan snakke sammen om viktige temaer, sier Yttredal.

Foto Kunstner Calina P. Yttredal. Foto: Calina P. Yttredal.

I utstillingen er sitater fra tekstene skrevet ut som plakater og plassert sammen med bildene. Andre bidragsytere til boken er kunstanmelder Tiril Flom og kunstkritiker Lars Elton.

Utstillingen er realisert med støtte fra Bildende Kunstneres Hjelpefond og kuratert i samarbeid med André Gali.

Foto Calina P. Yttredal.

Om kunstneren

  • Calina Pandele Yttredal er billedkunstner, faglitterær forfatter og foredragsholder
  • Hun har praktisk og teoretisk kunstutdanning fra blant annet Statens Kunstakademi, Oslo og har markert seg nasjonalt og internasjonalt gjennom et mangfoldig kunstnerskap
  • Yttredal anvender tradisjonelle og nyskapende tekniker innen maleri, tegning og grafikk, og har forsket spesielt på samspillet mellom lys, farge og rom. Maleteknikken som hun har utviklet, der verkene samspiller med naturens skiftninger og forandrer uttrykk over tid har hun også anvendt i utsmykninger og lysskulpturer
  • Yttredals kunst er blitt vist på gruppe- og separatutstillinger i gallerier i Norge som blant annet Kunstnerforbundet, Tegnerforbundet, RAM, Kunsthall Oslo, LNM, Arctandria, Brandstrup, Kunstmuseet Kube, og i utland, som bl.annet i New York, Seattle, Miami, Paris, Rio de Janeiro, Helsinki, Osaka
  • Hun har ferdigstilt en rekke offentlige utsmykninger, som i anledning den nasjonale markeringen av Bjørnstjerne Bjørnsons hundreårsjubileum i Molde. Hennes lysskulptur “Wind-Eye” ble bestilt av Kunstpark Tranøy og avduket i «Hamsuns rike» i anledning jubileet «Tranøy Fyr 150 år»
  • Blant Yttredals steds-spesifikke verk nevnes: Den 10 m lange lysutsmykningen “Landskap fra Finnmark”, direkte montert på glassfasade ved Kirkenes Snowhotel, der maleri og natur spiller sammen. Den 5 m høye lysskulpturen «Sjøhest» som stiger opp av havet ved Slemmestad Brygge og forandrer seg kontinuerlig med himmel og hav
  • Som faglitterær forfatter har hun gitt ut bøker på Gyldendal forlag og Fagbokforlaget, benyttet blant annet som pensum i høgskolesektoren
  • Hun har mottatt en rekke arbeids- og reisestipend, og er innkjøpt av ulike offentlige institusjoner
  • Yttredal er tildelt Kultur og Næringsprisen og er innlemmet i H.M. Dronning Sonjas kunstsamling
Powered by Labrador CMS