Deeyah Khan lager filmen Counting Dead Women.
Fuuse Films / NTB

Tilskudd til seks dokumentarfilmer

Publisert: 11. desember 2021 kl 08.00
Oppdatert: 11. desember 2021 kl 08.00

Seks dokumentarfilmer mottar produksjonstilskudd fra Norsk Filminstitutt (NFI) – blant annet en ny film fra Deeyah Khan og en kinodokumentar om søskenkjærlighet og -hat for de minste, ifølge en pressemelding fra NFI..

Norsk dokumentarfilm er inne i en gullalder, og vinner flere og flere priser og når ut til et stadig større publikum - både her hjemme og internasjonalt, på kino og på tv.

Norsk filminstitutt tilbyr nå produksjonstilskudd til seks nye dokumentarfilmer, med et vidt spekter av temaer, fra søskenkrangel- og kjærlighet til vold og drap mot kvinner. På lista står blant annet filmskaper Petter Vennerøds aller siste film, der han selv spiller hovedrollen de siste månedene av sitt liv. Vennerød døde i september i år.

Ny film fra Deeyah Khan

Dobbelt Emmy-vinner Deeyah Khan skal selv regissere og produsere, sammen med produsent Sverre Pedersen, filmen Counting Dead Women, som handler om vold og drap mot kvinner. Hun mottok forrige uke Fritt Ords Pris for sine fryktløse og nyskapende dokumentarer om ekstremisme.

– Deeyah Khans filmkunstnerskap er drevet av mot og klokskap og en jakt på humanismen, også i dem som for mange av oss fremstår som monstre. Gjennom et unikt fortellerperspektiv og et usedvanlig sterkt engasjement greier hun å sette dagsorden, utfordre og endre, gang på gang. Khan evner å løfte komplekse tema over i noe publikum over hele verden kan gjenkjenne på et menneskelig plan. Hun er unektelig en av de tydeligste registemmene vi har, sier dokumentarfilmkonsulent Eirin Gjørv.

Disse får tilskudd

Regissør og produsent Deeyah Khan og Fuuse AS får 1.000.000 kroner til dokumentarfilmen Counting Dead Women, som handler om vold og drap mot kvinner, og hva vi som samfunn kan gjøre for å forebygge dette.

Regissør Mari Monrad Vistven og Medieoperatørene AS får 1.900.000 kroner til Min søster Super-Stella, en dokumentarfilm for barn som skildrer et søskenforhold på godt og vondt.

Regissørene Olaug Spissøy Kyvik og Karianne Førland Vennerød i Merkur Film AS får 1.200.000 kroner til Den siste filmen. Dokumentarfilmen er den avdøde filmskaperen Petter Vennerøds siste historie – med hans kone som manusforfatter, regissør og produsent.

Regissør Silje Evensmo Jacobsen og A5 Film AS får 1.400.000 kroner til dokumentarfilmen Ukjent landskap, som handler om en familie som lever ut drømmen om det alternative liv ute i naturen, men må tenke gjennom livet på nytt da moren i familien dør.

Regissør Ane-Martha Tamnes Hansgård og Mattima Films får 1.450.000 kroner til filmen Diagnonsense, der filmskaperen formidler sine egne erfaringer fra en 15-års periode der hun ble diagnostisert med flere psykiske lidelser.

Regissør Karrar Al-Azzawi og Integral Film får 2.014.000 kroner til dokumentaren Baghdad on fire, der vi følger unge Noor og vennene hennes i kamp for et mer demokratisk Irak. Dette blir norsk-irakiske Al-Azzawis debut i langt format. 

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – kulturjobb