Jan-Erik Smilden aktuell med den første boka om Det osmanske rikets historie på norsk.
Cappelen Damm

Jan-Erik Smilden aktuell med den første boka om Det osmanske rikets historie på norsk

Publisert: 8. januar 2022 kl 08.00
Oppdatert: 10. januar 2022 kl 10.32

Journalist og historiker Jan-Erik Smilden har jobbet med Midtøsten i 45 år som utenriksreporter og kommentator i Dagbladet. Nå er han aktuell med boka En kort introduksjon til Det osmanske riket.

President Recep Tayyip Erdogan har for alvor satt Tyrkia på verdenskartet igjen, ikke minst ved å se tilbake til Det osmanske rikets storhetstid. Nyosmanisme er blitt et begrep. Historien om Det osmanske er lite kjent i Norge. Denne boka forsøker å fylle dette tomrommet og bidrar til økt forståelse for mye det som skjer i Europa og Midtøsten i dag.

Dette er den første boka på norsk om det osmanske rikets historie. Forfatteren følger utviklingen fra rikets grunnleggelse rundt år 1300 til rikets fall i 1922, da den siste sultanen ble styrtet. På sitt største, rundt 1600, omfattet det osmanske riket blant annet Anatolia, Midtøsten, deler av Nord-Afrika, store deler av Sørøst-Europa og Kaukasus.

Opp gjennom historien har folk i Vest-Europa assosiert det osmanske riket med blodtørstige sultaner, konkubiner og harem, barbari, muslimsk fanatisme og lokale herskere som utbyttet sine undersåtter. Denne karikaturen av det osmanske har siden levd i beste velgående, helt opp til våre dager. I tillegg til å gi innføring i rikets indre utvikling og utbredelse, tar forfatteren et oppgjør med negative stereotypier om osmanene. En kort introduksjon til det osmanske riket viser at både riket og statsledelsen var langt mer sammensatt og mangfoldig enn det som har preget vestlige forestillinger.

 

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – kulturjobb