Bok

– Om boka klarer å utvide kunnskapen om Brasil og demokratiets utfordringer, blir jeg glad

DERFOR BOK | Torkjell Leira er den eneste norske skribenten som har snakket med president Bolsonaro. Nå er han aktuell med bok om det brasilianske demokratiet.

Publisert Sist oppdatert

Torkjell Leira

  • Yrke: Forfatter (i permisjon fra jobben som utstillings- og arrangementsansvarlig på Klimahuset ved Naturhistorisk museum i Oslo
  • Utdannelse: Samfunnsgeograf

  • Bosted: Oslo

  • Aktuell med boken: «Kunsten å drepe et demokrati: Historien om Bolsonaros Brasil»

  • Forlag: Res Publica

­Hvorfor har du skrevet denne boken?

– Brasil under president Bolsonaro er et stjerneeksempel på en bekymringsfull, global tendens: demokratisk valgte statsledere bruker demokratiets verktøy for å undergrave selve demokratiet. Som for Trump i USA, Putin i Russland og Erdoğan i Tyrkia ser målet ut til å være og sikre makten selv, helst til evig tid.

Hva er de viktigste poengene som kommer frem?

– Det aller viktigste er at det brasilianske demokratiet er under angrep. Det viser også alle internasjonale demokrati-indekser. President Bolsonaro angriper pressen, universitetene, høyesterett og selve sannheten. Han sprer løgn om korona, om Amazonas og historien. Han bygger opp under polarisering og oppfordrer til vold mot politiske motstandere. Og nå er han i ferd med å dra en Trump. Han lyver om valgordningene for å kunne avfeie resultatet om han skulle tape presidentvalget i oktober.

Hvilke nye synspunkter og/eller teorier presenteres?

– Denne boka er den eneste på norsk som ser grundig på Bolsonaros Brasil og som setter det inn i en global kontekst. Jeg er også den enste norske skribenten som har snakket med Bolsonaro selv. Han inviterte meg faktisk på frokost i presidentpalasset!

Hva vil du oppnå med boken? (Foruten at flest mulig leser den)?

– Om boka klarer å utvide kunnskapen om Brasil og demokratiets utfordringer, blir jeg glad. De tidligere bøkene mine har handlet mest om Brasil, Amazonas og norske interesser der. Denne boka er bredere. Den handler om at vi må beskytte selve demokratiet mot alvorlige angrep, også her i Norge. Og så vil jeg selvfølgelig at leserne skal ha en god leseopplevelse. Har fått mye god tilbakemelding på det allerede, heldigvis.

Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?

– En god leseopplevelse og ny motivasjon til å beskytte demokratiet og gode, inkluderende samfunn.

Kan du nevne én person du håper leser boken – og hvorfor?

– Jeg håper Brasils president Jair Bolsonaro vil lese boka. Den kommer på portugisisk i september.

Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?

– Jeg har bodd mange år i Brasil og snakker portugisisk flytende. Det er en forutsetning for å kunne skrive en slik bok. Så min største utfordring handlet om sikkerhet. Jeg var blant annet på research i fattige favelaer kontrollert av narkobander og væpnede militser. Der måtte jeg være sammen med folk som bodde eller jobbet der, og kunne ikke gjøre intervjuer eller ta bilder åpenlyst.

Hvilken bok vil du anbefale andre å lese - og hvorfor (sett bort fra din egen)?

– I sommer har jeg hørt Mikael Niemis «Koke bjørn» på lydbok, helt fabelaktig lest inn av Ivar Nergaard. Husker jeg elsket boka da jeg leste den, men den ble faktisk enda bedre med Ivar Nergaards stemme og innlevelse. Han er den beste jeg vet om.

Hvilken forfatter har betydd mye for deg – og hvorfor?

– En av de første, store leseopplevelsene var Amin Maaloufs «Leo Afrikaneren». For meg var boka grensesprengende da jeg leste den i slutten av tenårene. For første gang så jeg verden og historien med et annet blikk enn det vanlige vestlige. Fra da av var verden en annen. Større, og mye mer nyansert og interessant.

Hva er det viktigste du har lært under koronapandemien?

– At vi ikke kan ta det trygge, gode livet for gitt. Verden er stor og uforutsigbar. Vi må gjøre det beste ut av det vi har, her og nå, å jobbe for at verden skal bli bedre for flere.

Hvis du måtte velge?

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – film hjemme

Ved sjøen – På fjellet

Powered by Labrador CMS