Foto

Tore Kvæven er tildelt Stig Sæterbakkens minnepris. Foto: Samlaget.

Tore Kvæven har fått Stig Sæterbakkens minnepris

Publisert: 19. august 2022 kl 09.12
Oppdatert: 19. august 2022 kl 09.12

Juryen bak prisen Carina Elisabeth Beddari, Thomas Lundbo og Ingrid Svennevig Hagen skriv følgande i innstillinga til prisen:

«At Kvæven er en forfatter med sans for det storslåtte, merker man tydelig i hans naturskildringer. Men patosen han legger i dem veies opp i hans evne til å verdsette små, konkrete detaljer. Stilmessig henter han mye fra sagalitteraturen. (...)

Årets prisvinner ga ikke noe entydig svar da en intervjuer en gang spurte ham om han selv ville foretrukket et liv i perioden bøkene hans foregår i. Mye tyder på at norske lesere i så fall ville hatt gått glipp av et forfatterskap vi i juryen tror vil bli givende også i fremtiden. Kvæven slutter seg åpenbart seg til Undsets gamle utsagn om at menneskenes hjerter aldri forandrer seg, og hans romaner er fylt med en rik forståelse av lengsler og menneskeverd. Men hans «grådige» nysgjerrighet retter seg ikke bare mot menneskets indre, men utover mot det vi lever i og ved siden av».

Stig Sæterbakkens minnepris vert delt ut ein gong i året. Prisvinnaren får 100.000 kroner og eit trykk av Sverre Malling. Prisen går til ein forfattar med overbevisande litterære kvalitetar, originalitet og mot til å skape sine eigne prosjekt.

Tore Kvæven (f. 1969) bur i Sirdal i Vest-Agder. Han debuterte i 2011 med «Hard er mitt lands lov». Han har også skrive barneboka «Kameljegeren» (2013). I 2018 kom romanen «Når landet mørknar» som vart tildelt Brageprisen same år og Sørlandets Litteraturpris 2019. Tore Kvæven er sauebonde og lærar.