– Jeg er fan av Michel Houellebecq, og opptatt av norsk hyttekultur, så det å leke med kombinasjonen var tiltrekkende, sier Per Schreiner om sin nye bok «Houellebecqs hytte». Foto: Privat

Per Schreiner skrev Houellebecq inn i sin nye roman: – Jeg har ikke spurt ham

Publisert: 2. august 2022 kl 13.51
Oppdatert: 2. august 2022 kl 13.54

Schreiners nye heter «Houellebecqs hytte», og utkommer senere denne måneden – i følge med kortromanen «En lang rekke ulykker».

Han kom på boktittelen først, det var den som inspirerte ham, erindrer Schreiner.

– Det var selve tittelen, «Houellebecqs hytte» som jeg syntes var morsom.

Fin motsetning

Så tok han det videre.

– Jeg er fan av Michel Houellebecq, og opptatt av norsk hyttekultur, så det å leke med kombinasjonen var tiltrekkende. Det er en åpenbart fin motsetning mellom karakteren Houellebecq, en egensindig, sur og kåt franskmann, og den norske hytteidyllen.

– Spør man personen, eller er dette noe kjente personer bare må regne med?

Saken fortsetter under annonsen

– Jeg har ikke spurt ham. Selv ville jeg likt å være en karakter – helst i en løgnaktig og krenkende roman, sier forfatteren, som opplyser at «Houellebecqs hytte» er «en fortelling om vennskap og sommer – og utfordringene med å gifte seg til en hytte».

Passer ikke alle

Per Schreiner svarer på spørsmålene per epost, noe som ikke er det letteste. For han er på sommerferie et svært passende sted, nemlig en hytte.

– Jeg er på en øy i Vestfold, uten strøm og vann.

I sin nye roman tar han tak i dette med å være norsk «nok», og hvor mange sesonger det tar, og henlegger handlingen altså til det norskeste som finnes, den evige hytta.

– Det er ikke lett å være en nordmann. Og det passer nok ikke for alle.

– Gjør hyttelivet noe med oss?

Saken fortsetter under annonsen

– På sitt beste tror jeg hytteferie kan minne oss på at vi kan leve enklere. Og andre ganger kan ferien få oss til å savne jobben og hverdagen.

Staveproblemer

I sin forrige roman «En ubehagelig uke», sluppet før jul i fjor, tok Per Schreiner fatt i tre mennesker i småby-Norge som ikke har en spesielt festlig førjulstid. Til tross for et mørkt tema, om hvordan julen er da det er tyngst å være ensom, fortalte han NTB at han skrev den med størst letthet av alle sine bøker.

Og nå når han tar for seg hytteliv og Houellebecq, ansett for å være en av Frankrikes viktigste og mest originale samtidsforfattere, så har det også forløpt ledig.

Dog med ett unntak, røper Schreiner til NTB:

– Å skrive romanen har vært lystbetont. Den største utfordringen var at jeg stadig feilstavet Houellebecqs navn.

Trapp og sol

Saken fortsetter under annonsen

– Hva er det fineste noen kan si om dine romaner?

At den er så god at de vil lese den flere ganger.

Om han skulle ønske seg en leser, så må det være «en som leser boka på en trapp i sola».

Lesere av den kommende boken får både en lett roman («Houellebecqs hytte») og en noe dystrere («En lang rekke ulykker»), lover han fra hytta.

Per Schreiner: Norsk forfatter og dramatiker (f. 1965):

  • Har tidligere skrevet mye for film, radio, TV og scene, ofte sammen med regissør Jens Lien. Tre av deres prosjekter har vært tatt ut til Cannes, blant annet spillefilmen «Den brysomme mannen» – som innbragte Schreiner Amandapris for manus i 2006.
  • En av manusforfatterne bak den Gullrute-vinnende TV-serien «Kampen for tilværelsen» sammen med Bjørn Olaf Johannessen og Erlend Loe, og trioen står bak krigsparodien «Gutta på skauen», som sendes til høsten på NRK – og en roman av samme navn.
  • Har også skrevet manus til animasjonsfilmen «Titita», om hunden som følger med Roald Amundsen og luftskipet «Norge» på tokt, som har premiere i oktober.
  • Debuterte skjønnlitterært i 2015 med en novellesamling og har siden skrevet seks romaner, og gir nå ut den syvende.
  • Bokaktuell med: Romanen «Houellebecqs hytte» (Tiden).

Michel Houellebecq: Fransk forfatter, filmskaper, poet og utdannet jordbruksingeniør (f. 1958):

Saken fortsetter under annonsen
  • Mottager av en rekke litterære priser, blant annet Frankrikes mest prestisjefylte litteraturpris Goncourt-prisen, for romanen «Kartet og terrenget».
  • Ifølge Store Norske Leksikon bruker han elementer fra filosofi- og vitenskapshistorie på en nyskapende måte, og anses for å være en av Frankrikes viktigste og mest originale samtidsforfattere.
  • I sin seneste roman, «Serotonin» fra 2019, blander han temaer som ensomhet, drøm om kjærlighet og kritikk av sosial urettferdighet.

Ledige stillinger – kulturjobb