Bok

«Royalteen»-forfatterne: – «Å selge ut til Hollywood» var akkurat det vi ville

Når Randi Fuglehaug og Anne Gunn Halvorsen skriver bok sammen, har de bare lov til å skryte. Sånt blir det Netflix-film av.

Publisert Sist oppdatert

­Filmen heter «Royalteen: Arvingen», får premiere 17. august og er basert på første bind i Fuglehaug og Halvorsens ungdomsbokserie «Halve kongeriket». Vestlandsduoen møttes som journalister i Akersgata på 2000-tallet.

– Vi diktet opp noen folk, og nå finnes de på ekte, konstaterer Halvorsen (37) overfor NTB.

– Tanken på at flere hundre millioner mennesker over hele verden får tilgang til en versjon av en historie vi diktet oppover kjøkkenbordet til Randi, er fantastisk, i ordets rette betydning.

Britiskinspirert

Kort fortalt handler det om Lena, som starter i samme klasse som prins Karl Johan – «Kalle» blant venner – på gymnaset. Etter hvert som de to får et godt øye til hverandre, tilspisser dramatikken seg. Å gå ut med den framtidige kongen er ikke bare-bare på strømmeskjermen, heller.

Det er ingen hemmelighet at forfatterne har hentet inspirasjon fra moderne monarkihold, både innen- og utenlands. I 2022 synes de det er britenes kongefamilie-medlemmer som er mest interessante å følge med på.

– De prøver så hardt å være de aller mest konservative og perfekte, men alt det menneskelige siver likevel ut gjennom sprekkene, sier Halvorsen, og legger til:

– Den britiske kongefamilien har alt en familiesaga kan drømme om: En gammel, men streng krok i et horn på veggen. En «flagrete» far, en stemor, en slibrig onkel og to brødre med hver sin potensielle heks på armen. Og masse, masse arvinger som gjør det lett å skrive mange sesonger.

Skrivestafett

Mens fireren «Audiens» forelå i vår, jobber Fuglehaug og Halvorsen på den femte av seks planlagte bøker i skrivende stund. Prosessen er den samme som før.

– Vi begynner med en workshop der vi detaljert planlegger hele boka, scene for scene, og så begynner vi å skrive ut historien som en stafett, der vi hver har manus en uke om gangen, forklarer Fuglehaug (41).

– Den viktigste regelen er at det i denne fasen bare er lov til å skryte av hverandres tekster, sånn at vi kommer oss raskt gjennom førsteutkastet.

– «Framdrift foran alt» er valgspråket vårt, supplerer Halvorsen.

– Ofte kan vi sende hverandre nye tekstbolker og skrive «hei hei, her er ti nye sider med dritt, men du vet. Framdrift foran alt!» Og da er den andre programforpliktet til å svare «nei nei, dette er det beste jeg har lest». Sånt blir det faktisk bøker av, til slutt.

Foto Den norske filmen «Royalteen» handler om ei ung jente og en kommende konge. Foto: Netflix

Realiserte håpet

– Hvordan ble det Netflix-kontrakt?

– Vi fikk faktisk flere tilbud om filmatisering, repliserer Fuglehaug.

– Men da regissør Per-Olav Sørensen ønsket å pitche inn prosjektet til Netflix, var vi ikke i tvil om at det var rett sted for oss. Og så snart Netflix ga grønt lys og fullfinansierte prosjektet, gikk det fort. Filmen var ferdig innspilt 14 måneder etter at boka kom ut.

– Som forhenværende journalister: Hvilke tanker gjør har dere om «å selge ut til Hollywood» på denne måten?

– «Å selge ut til Hollywood» var akkurat det vi ville gjøre, kontrer Halvorsen overfor NTB.

– I journalistikken må alt være sant og riktig og balansert, med tilsvar og sitatsjekk. Det er fint, det – men da vi satte oss ned for å dikte, var motivasjonen først og fremst at det skulle være morsomt og lettbeint, og at alt skulle gå akkurat som man håpet på.

I filmen spiller Ines Høysæter Asserson hovedrollen som Lena, mens Mathias Storhøi spiller Kalle.

Også Elli Müller Osborne, Filip Bargee Ramberg, Amalie Sporsheim, Ina Dajanna Ervik, Hannah Larsen Walberg, Vår Sørensen Grønlie, Niels Skåber og Carmen Andrea Høilund har roller i filmen.

Powered by Labrador CMS