Kan smile: Forfatter Gunnhild Øyehaug får fine skussmål over dammen.
Berit Roald / NTB

Øyehaug imponerer amerikanske litteraturmagasiner og aviser

Publisert: 14. januar 2022 kl 10.09
Oppdatert: 14. januar 2022 kl 11.16

Det er ikke alle norske forfattere som blir utgitt i USA – og attpåtil får masse ros av amerikanske anmeldere.

Gunnhild Øyehaugs roman «Presens Maskin», er nettopp utgitt i USA via forlaget Farrar, Straus & Giroux, og boka får svært så gode skussmål i amerikanske litteraturmagasiner og aviser.

Den omtales som «leken og gripende» av bransjetidsskriftet Publishers Weekly, mens Kirkus Reviews gir boka en såkalt stjerneanmeldelse – der Øyehaug omtales som «en av de mest spennende stemmene i internasjonal litteratur akkurat nå».

New York Times sin kritiker tar også et sveip ned i superlativ-kista – og kvitterer med at romanen er et «genialt lommeunivers». Star Tribunes anmelder er ikke dårligere, her omtales boka som en «fullstendig unik roman, som vil virke i deg lenge etter at du har gjort ditt».

Forfatter og litteraturkritiker Claire Messud skriver i Harper’s Magazine at Øyehaug er «fantastisk smart, men også omtenksom» og hun roser videre forfatteren for hvordan hun klarer å reise en hel del spørsmål med romanen sin.

Kort fortalt handler «Presens Maskin» om Anna og Laura, en mor og en datter som havner i hvert sitt parallelle univers i Bergen på 90-tallet. Ingen av dem husker atskillelsen, eller forstår hva de har mistet, men begge fornemmer noe. Romanen fikk også gode tilbakemeldinger fra anmelderhold da den utkom i Norge i 2018.

– For meg var det bare morsomt å kaste inn dette fantastiske og forfølge ideen i alle retninger. For min del er det en alvorlig bok, men jeg håper boken oppleves morsom, og at den også sier noe om menneskelige relasjoner, uttalte Øyehaug til NTB i forbindelse med utgivelsen.

Saken fortsetter under annonsen

Romanen er også utgitt i Sverige og Danmark, samt at rettighetene er solgt til England, melder forlaget Kolon.

Ledige stillinger – kulturjobb