Aschehougs hagefest er en av de mest kjente sosiale arenaene i bokbransjen. Dette er et illustrasjonsbilde.
Foto
Heiko Junge / NTB

Nå kommer det regler for fester i bokbransjen

Publisert: 19. januar 2022 kl 09.57
Oppdatert: 19. januar 2022 kl 09.57

Nytt regelverk skal motvirke seksuell trakassering i bokbransjen.

– Vi må ha en kultur der vi vet hva som er rett og galt. Det skal aldri lønne seg å være drittsekk, sier Heidi Austlid, leder Forleggerforeningen, til Aftenposten.

For omtrent et år siden fikk hun svarene fra en undersøkelse, som rundt 2000 personer i bokbransjen hadde svart på. Der kom det blant annet frem følgende: 4 prosent oppga å ha opplevd overgrep eller seksuell trakassering i jobbsammenheng. 15 prosent svarte at de hadde vært utsatt for seksuell trakassering eller uønsket seksuell oppmerksomhet de siste to årene.

Det var ti organisasjoner medvirket til undersøkelsen. Disse har nå gått sammen om et felles regelverk for god oppførsel i sosiale sammenhenger.

Reglene er ikke helt klare ennå, men bokbransjen tar utgangspunkt i et rammeverk fra organisasjonen Balansekunst, skriver Aftenposten.

– Vi har rom for en tabbekvote. Sånn skal det alltid være. Men har vi felles retningslinjer i grunn, gjør det håndteringen av situasjoner som oppstår, mye ryddigere, sier Victoria Øverby Steinland, prosjektleder i Balansekunst.

Reglene skal inneholde rutiner for varsling og for arbeidsgivers granskning og håndtering av varsler. Her er det stor forskjell på alvorlighetsgrad. Reglene skal bidra til å motvirke alt fra uønskede klemmer til alvorlige overgrep.

Følgende ti organisasjoner som samarbeider om prosjektet: Norske barne- og ungdomsbokforfattere (NBU), Den norske Forfatterforening, Dramatikerforbundet, Oversetterforeningen, Forfatterforbundet, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO), Forleggerforeningen, Bokhandlerforeningen, Forfattersentrum, Tekstallianse og Balansekunst.