Bok

Aschehougs hagefest er en av de mest kjente sosiale arenaene i bokbransjen. Dette er et illustrasjonsbilde.

Kritisk til nye regler for sosial omgang i bokbransjen

Publisert Sist oppdatert

Leder for Litteraturhuset i Bergen, Kristin Helle-Valle, er kritisk til bokbransjens nye regelverk.

Et nytt regelverk i bokbransjen skal motvirke seksuell trakassering. Det skjer etter at en kartlegging gjennomført i 2021 viste at 15 prosent av de spurte har vært utsatt for seksuell trakassering eller uønsket seksuell oppmerksomhet de siste to årene.

Retningslinjene inneholder åtte punkter (se faktaboks) og er utformet av ti organisasjoner i litteratur- og bokbransjen.

Kristin Helle-Valle er leder for Litteraturhuset i Bergen. Hun er kritisk til retningslinjene, og takker derfor nei til å innføre de nye retningslinjene på Litteraturhuset. Helle-Valle mener reglene legger opp til en justis rundt grensetilfeller og subjektive opplevelser.

– Vi kan ikke påta oss ansvar for at folk ikke skal bli krenket. Jeg synes regelverk for oppførsel er naivt og barnslig i en voksenverden. En ting er å følge dem selv. En annen ting er å kreve det fra andre. Det finnes lovverk for å ivareta dette, sier hun til Aftenposten.

Samtidig presenteres nye retningslinjer for varsling og en felles varslingstjeneste for bransjen. Et slikt rammeverk er Helle-Valle positiv til.

Forberedt på delte meninger

Organisasjonene forventer delte meninger om retningslinjene, forteller Ingvild C. Herzog, daglig leder i Norsk forfattersentrum.

– Folk har enormt med meninger i bokbransjen. Flere spør om behovet for slike «regler» eller hva man vil kalle det, og om dette ikke er dekket av lovverket. Da viser jeg til kartleggingsundersøkelsen, sier hun til Aftenposten.

Slik Herzog ser det er de nye tiltakene rundt varsling «tusen ganger viktigere» enn retningslinjene. De tilhørende retningslinjene skal gjøre det lettere å forstå hvilke handlinger som er innenfor og utenfor.

Dette er retningslinjene

  1. Bok- og litteraturbransjen har mange asymmetriske maktforhold, og mange er ikke i ansettelsesforhold, for eksempel forfattere, oversettere og illustratører. Personer som befinner seg i en maktposisjon må opptre særlig varsomt. Ikke misbruk posisjonen din for å oppnå seksuell oppmerksomhet.
  2. Det skal være tydelig hvorvidt en situasjon er profesjonell eller privat. Arbeidsrelaterte møter og arrangementer bør bære preg av tydelige rammer for en arbeidssituasjon, det gjelder blant annet valg av sted, tid og deltakere, og hva målet med møtet eller arrangementet er. Skill tydelig mellom private og profesjonelle roller.
  3. Ha et bevisst forhold til inntak av alkohol i jobbsammenheng. Ingen skal utsettes for drikkepress.
  4. Vær spesielt oppmerksom i arbeidssituasjoner som inkluderer barn og ungdom.
  5. Vis særlig hensyn til personer som er nye i bransjen. Vær spesielt forsiktig i utdannings-, veilednings- og mentorsituasjoner.
  6. Diskriminering på bakgrunn av kjønn, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk, seksuell orientering, alder, funksjonsnedsettelse, etnisitet, nasjonalitet og livssyn skal ikke forekomme.
  7. Uønsket berøring, samt spredning av nakenbilder, porno og annet krenkende materiale kan være lovbrudd og skal ikke forekomme.
  8. Vær en støttespiller. Reager og ta til motmæle dersom du ser eller hører noe ugreit.

Kilde: Norske barne- og ungdomsbokforfattere, NBU.no

Powered by Labrador CMS