Bok

Kapittel tilbake for fullt

Årets Kapittel ble arrangert fra 21.-25. september med fulle saler.

Publisert Sist oppdatert

– ­Kunsten og kulturen er gnisten som får oss til å se verden i et nytt lys, sa kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen da hun åpnet årets Kapittel. Gjennom fem fullstappa festivaldager har publikum fått sterke, morsomme, nære og tankevekkende møter med nasjonale og internasjonale stjerner.

Årets Kapittel ble arrangert fra 21. – 25. september med temaet Brudd.

Solid besøkstall

Til sammen endte årets besøkstall på 10441.

– Det har vært veldig kjekt med flere fulle saler og ordentlig festivalstemning på Sølvberget igjen, sier festivalsjef Siri Odfjell Risdal. De to siste årene har vi operert med halv publikumskapasitet. I år har det stort sett vært godt besøk på alle de 130 arrangementene, og det er gøy at publikum setter pris på hele bredden i programmet, sier Risdal.

Sterke og varme møter

Årets festivaltema Brudd har blitt belyst fra ulike sider.

– Bruddene i Europa har naturlig nok preget årets Kapittel, men vi har også feiret folkekjære Tore Renberg og Tønes 50 år med bursdagssang og baluba. Og så var det selvsagt gøy å slå Pelikanen forlag i fotball, sier Risdal.

Det ble en sterk opplevelse da Abida Raja fortalte om sin modige frihetskamp foran et publikum for første gang, og hun ble møtt med stående applaus. Kjendis-terapeutene Sissel Gran, Frode Thuen og Catrin Sagen har gitt oss gode samlivsråd for alle livets faser, og store forfatternavn som Sara Stridsberg, Sofi Oksanen, Kim Leine og Per Petterson har gitt oss sine perspektiver på livets mange brudd.

Nøkkeltall Kapittel 2022 (2021 i parantes)

Besøkstall: 10441 (8012)
Arrangementer: 130
Gjester: 150
Frivillige: 85

Kjemper for det frie ord

Å gi mange forskjellige stemmer tid og rom for å ytre seg fritt er noe av det viktigste Kapittel gjør. I år har vi blant annet fått høre fra den ukrainske forfatteren Andrej Kurkov, som fra scenen ga et glødende forsvar for sitt hjemlands språk og kultur i møte med en ekstrem trussel.

– Årets Kapittel har vært en fest fra ende til annen. De internasjonale forfatterne gjorde spesielt inntrykk på meg i år. Forfattere som Andrej Kurkov og Warsan Shire hjelper oss å løfte blikket ut mot verden. Det trenger vi, sier bibliotek og kulturhussjef Anne Torill Stensberg.

Barnas Kapittel

Regionens barn og unge har også fått være med på festen. Nær 3300 barn og unge har deltatt på Kapittel-arrangementer på Sølvberget, Kvenevik bydelshus, Garborgsenteret og skolene på Finnøy og Rennesøy. På Sølvberget var et av høydepunktene Barnebokbadet med Agnar Lirhus, der tre elever fra Hafrsfjord skole intervjuet forfatteren på sine egne premisser.

Foto I år ble det fulle saler, uten pandemirestriksjoner. Foto: Asgeir Ravndal.

Rekordmange frivillige

I frivillighetens år har hele 85 frivillige i alle aldre bidratt til å gjennomføre festivalen, og stått på fra tidlig morgen til sent på kveld.

– Å bli kjent med så mange positive og engasjerte frivillige er noe av det kjekkeste med å lage festival. Kapittel er lagarbeid, og jeg er veldig stolt over hva vi har fått til sammen, sier Siri Odfjell Risdal.

Knausgård i november

Knausgård kommer til Sølvberget i begynnelsen av november for å holde sine utsatte arrangementer, og datoene for neste Kapittel blir 20.-24. september 2023.

Powered by Labrador CMS