Victoria Dalsberget er nå klar med oppfølgerboken til bestselgeren «Du er nok». Den heter «Du og jeg».

Leikny Havik Skjærseth

Victoria Dalsberget

– Jeg har faktisk blitt ganske inspirert av motstanden instaforfattere har fått de siste årene

Publisert: 14. februar 2022 kl 09.34
Oppdatert: 14. februar 2022 kl 09.34

Hun står bak den populære Instagram-kontoen enkel_poesi og ga ut Norges nest mest solgte diktsamling i fjor. Nå er Victoria Dalsberget aktuell med sin andre bok, «du og jeg».

Hva skriver du dikt om?

– Diktene i denne samlingen handler om kjærlighet på godt og vondt. Boken er delt i tre kapitler, forelskelse, tap og kjærlighet. Jeg skriver dikt om følelser, stemninger, tanker og reaksjoner jeg tror mange kan oppleve i de ulike delene av en relasjon.

Er det noe fra ditt eget liv eller samtiden du henter ideene til diktene fra?

– Jeg henter ofte inspirasjon fra egne opplevelser, men diktene er ikke rent selvbiografiske. Ofte henter jeg inspirasjon fra andres historier, av enkelte ord eller av trangen til å forstå noe. Noen ganger konstruerer jeg hele fantasi-scenarioer i hodet og utforsker andre «jeg.»

Hvorfor dikt og ikke roman?

Saken fortsetter under annonsen

– Dikt føles som min naturlige uttrykksform. De er korte, konsise og passer min måte å tenke på. Det å skulle lage et plot og jobbe med utvikling av miljø og karakterer er ikke min lidenskap for øyeblikket.

Hva vil du formidle gjennom diktene dine?

– Målet mitt er å lykkes med og sette små ord på store tanker. Jeg vil formidle gjenkjennelse, støtte og jobber for at leserne skal kunne overføre sine egne liv til diktene - eller motsatt.

Er det et av diktene dine du vil dele?

«og ennå har
vi ikke opplevd
de fineste dagene
sammen»

– Det er 10 ord som får meg til å glede meg og se optimistisk på fremtiden. Samtidig tror jeg det er overførbart på en slik måte at leseren vil knytte personlige minner til diktet. Vedkommende vil kanskje reflektere over dagene hen allerede har hatt, og fundere over de man har i vente.

Blir diktene dine til på kort tid etter du får en idé eller kan du snekre på et dikt i flere år?

Saken fortsetter under annonsen

– Når jeg publiserer på instagramkontoen min (@enkel_poesi) blir de ofte til på kort tid. Jeg har blitt veldig glad i lavterskelen for å publisere, og at det kan gå et par minutter fra jeg har fått en tanke, til jeg har skrevet et dikt og det ligger ute for flere tusen mennesker som gir umiddelbar respons. Det er veldig motiverende.

– I en bokprosessen er arbeidet mer nøysomt og den redaksjonelle prosessen mer langvarig. Flere av diktene i boken er mange år gamle, og jeg har justert og bearbeidet mange av dem.

De færreste diktsamlinger trykkes i store opplag. Ved å velge dikt som kunstform, vil det si at du er mer opptatt av formidling enn av hvor mange som kjøper diktsamlingen din?

– Formidling og å få budskapet sitt ut til menneskene som behøver det er viktigst! Uten tvil. Dersom man opplever høye salgstall, er det selvfølgelig en kjempebonus, men hvis inntekt hadde vært en førsteprioritet for diktere, hadde nok mange funnet noe annet å holde på med.

Hvem har inspirert deg til å bli en best mulig dikter?

– Jeg har faktisk blitt ganske inspirert av motstanden instaforfattere har fått de siste årene. Jeg vil utfordre tanken om at dikt må være innenfor strenge rammer og forbeholdt enkelte. Det føles som å «punke» litt.

– Jeg blir dessuten inspirert av tanken på at diktene mine åpner for at flere og stadig yngre, som kanskje ikke ellers ville ha lest i det hele tatt, tilnærmer seg litteratur og bøker fordi temaene er forståelige og gjenkjennbare.

Saken fortsetter under annonsen

Kan du nevne én person du håper leser diktsamlingen din – og hvorfor?

– Jeg håper ikke at en spesifikk person skal lese boken, men at den vil ende opp i hendene til en som vil ha glede av den. Om det er mann (53) eller jente (17) har ikke så mye å si.

Finnes det en bok eller diktsamling du vil anbefale andre å lese – og hvorfor?

– Jeg er glad i Naiv. Super. av Erlend Loe. Jeg er sikker på at de aller fleste vil kunne relatere til denne boken på et eller annet tidspunkt i livet. Den har en underfundig tilnærming til eksistensielle spørsmål og jeg både følte, lo og gråt litt med hovedpersonen underveis.

Hvis du måtte velge?

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Skavlan – Lindmo

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet

 

Ledige stillinger – kulturjobb