Utlendingsnemndas (Une) har nå bestemt at 19-åringen får oppholdstillatelse i Norge, etter snart 14 år i landet.
Stian Lysberg Solum / NTB
Den unge poeten Mustafa Hasan

Får bli i Norge

Publisert: 1. februar 2022 kl 13.14
Oppdatert: 1. februar 2022 kl 13.16

Etter snart 14 år i Norge får Mustafa Hasan (19) omsider oppholdstillatelse. Det har Utlendingsnemnda bestemt.

– Jeg knakk sammen, det var helt utrolig, sier en lettet Hasan til NRK.

Den unge poeten har bodd og vokst opp i Asker siden han var seks år gammel.

LES OGSÅ: INTERVJUET MED POETEN MUSTAFA HASAN

Hasan kom til Norge fra Jordan med sin familie i 2008. De fleste familiemedlemmene ble sendt ut av landet, men ikke Hasan fordi han var under 18 år. Da han i 2020 fylte 18 år, mottok han et endelig vedtak om at han måtte forlate landet i løpet av kort tid.

– Født på ny

I fjor ble Unes vedtak om utsendelse kjent ugyldig i Oslo tingrett, og dermed måtte saken behandles på ny. Denne gang har Une kommet fram til at 19-åringen får oppholdstillatelse i Norge.

Saken fortsetter under annonsen

– Det føles som jeg er født på ny, sier han til VG.

– I hodet mitt har jeg planlagt hva jeg skulle gjøre når jeg fikk vite det, men nå må jeg bare puste, sier Hasan til NRK.

Årets navn

Saken har ført til stort engasjement, og Hasan har fått bred støtte fra lokalsamfunnet og politikere. En demonstrasjon utenfor Stortinget i november fikk mye oppmerksomhet og gjorde saken til en nasjonal nyhet.

Ikke lenge etter skrev mer enn 100.000 personer under på en underskriftskampanje for å sørge for at Hasan kunne bli i Norge.

Han ble også kåret til Årets navn 2021 i Nettavisen.

Kald sortering

Saken fortsetter under annonsen

Avgjørelsen skaper også reaksjoner politisk.

Rødt mener dette ikke bare er en seier for Mustafa Hasan, men også for alle dem som kjemper for en mer solidarisk politikk.

– Vi ønsker oss inderlig flere slike eksempler hvor menneskelige hensyn, tilknytningen til Norge og unge menneskers psykiske helse veier tyngre enn den kalde sorteringen som tilsynelatende ligger i instruksen Une har jobbet etter i siste årene, sier Rødts stortingspolitiker Tobias Drevland Lund.

SV sier til NTB at dette også må få konsekvenser for andre saker.

– Det skal faktisk ikke være sånn at vi kaster ut barn som har vokst opp i Norge. De hører hjemme her, sier SVs innvandringspolitiske talsperson, Grete Wold.

– Ungdommer som Mustafa, skal ikke gå gjennom livet i usikkerhet på denne måten. Derfor kommer vi til å jobbe for at Mustafa-saken også fører til at systemet endres, sier hun.

Ledige stillinger – kulturjobb