Åpner vinduet mot verden. Maria Navarro Skarangers litteratur får stadig nye lesere, også utenfor landegrensene.

Foto

Javad Parsa / NTB

«Emily Forever» hylles i Sverige

Publisert: 23. november 2022 kl 14.34
Oppdatert: 23. november 2022 kl 14.34

Dette er første gang en av Skarangers bøker utkommer på svensk, melder Forlaget Oktober.

I Aftonbladet mener anmelderen at det virker som Skaranger har «oppfunnet en ny og uimotståelig måte å skildre mennesker på, i litteraturen». I Dagens Nyheter heter det at «det er umulig å ikke bli slått av den direkte følelsen av sannhet og virkelighet som Emilys historie formidler».

Også anmelderen i Svenska Dagbladet lar seg begeistre, og løfter blant annet fram forfatterens evne til å sirkle inn noe komplekst – ved hjelp av noen få stilsikre, tilsynelatende selvsagte, ord.

Skaranger ble nominert til Bokhandlerprisen for «Emily Forever» høsten 2021. Romanen er så langt solgt for oversettelse til elleve språk.

Her hjemme ble det også tommelen opp fra anmelderhold da romanen utkom i 2021. Da ble det brukt ord og vendinger som «Sterk og skarphugd roman», «treffer blink» og «en formfullendt og tankevekkende roman».

Maria Navarro Skaranger ble nominert til Tarjei Vesaas' debutantpris 2015 for debutromanen, «Alle utlendinger har lukka gardiner». I 2018 utkom den kritikerroste romanen «Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen)». For denne ble Skaranger tildelt Osloprisen 2018 og EUs litteraturpris 2020. Hun fikk også Bjørnsonstipendet i 2019.

«Emily Forever» er Skarangers tredje roman.

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – kulturjobb