Bok

Dette er fortellingen om hva kvalitetsbilligboka egentlig var, og om de som var med

«Billigbokrevolusjonen» er navnet på et lykkelig øyeblikk i norsk og nordisk forlagshistorie. Etter at Penguin begynte å utgi pocketbøker i 1935, og med tiden bygget et av verdens aller mest kjente varemerker, kom den såkalte kvalitetsbilligboka til Norden og Norge på slutten av 1950-tallet.

Publisert Sist oppdatert

­I Norge startet Gyldendal Fakkel-serien i 1961 og Lanterne-serien i 1962. I 1964 kom Pax-bøkene. Camus og Sartre, Einstein og Freud, Beckett og Brecht: Det besnærende med billigboka var at kvalitet solgte best, og at underholdningsforfattere falt igjennom, kommer det frem i Tor Eystein Øverås sin bok, «Fakkelen er tent! Den norske billigbokrevolusjonen

Billigboka representerte høy litterær kvalitet i nyskapende design til en svært lav pris. De store ungdomskullene etter krigen fikk råd til å kjøpe bøker. Billigboka ble et sentralt medium for utdanningseksplosjonen og studentopprøret. I knappe to tiår varte det, så var det slutt.

I 1979 dumpet Gyldendal sine lagre av Fakler og Lanterner til spottpris.

Det vil i perioden 9. september - 2. oktober være en galleriutstilling på Grafill som viser en nesten komplett samling av alle Fakkel- og Lanterne-bøkene.

Boken lanseres 8. september.

Powered by Labrador CMS