Kathrine Nedrejord er aktuell med en ny roman.
Kari Live Rønningen
Kathrine Nedrejord

– Den er definitivt lenka til ting jeg har opplevd

Publisert: 27. april 2022 kl 10.00
Oppdatert: 27. april 2022 kl 10.05

Hva handler romanen om?

– Det handler om en forfatter som bor i Paris. Hun forsøker å skrive en roman om mannen som voldtok henne noen år tidligere, i påvente av at rettssaken kommer opp.

Er det noe i ditt eget liv eller i samtiden som ga deg idéen om å skrive romanen?

– «Forbryter og straff» er en roman, men den er definitivt lenka til ting jeg har opplevd. Jeg er også forfatter, jeg bor også i Paris og jeg har vært gjennom en rettssak etter en voldtekt. Det er likevel ikke noe en-til-en forhold mellom romanen og livet mitt. Mye er bearbeida og funnet på også.

Hva er det du vil formidle til dine lesere med denne romanen?

– Det er både et forsøk på å finne ut hvorfor noen voldtar og hvordan samfunnet ser på forbryteren, men også en skildring av rettsprosessen som følger om man først velger å anmelde det.

Saken fortsetter under annonsen

Var det tider med skrivesperre under arbeidet med romanen – i så fall: hva drev deg til å fortsette?

– Jeg trur ikke jeg kan si at jeg har hatt noen ordentlig skrivesperre. Det hender jeg stanser opp og ikke kommer videre med et prosjekt, men da skriver jeg på andre prosjekter i mellomtida og så kommer inspirasjonen tilbake.

– Det hender også jeg tar pauser for research, for å høre hva andre tenker og mener om emnet jeg skriver om.

Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?

– Bare at det varierer veldig ettersom hvor jeg er i prosessen. Alle romanene mine er skrevet på forskjellige måter, på forskjellige steder og i ulik intensitet. Denne romanen har jeg nok brukt lengst tid på, men det trengtes.

Hvem har inspirert deg til å bli en bedre forfatter?

– Tja. Det er mange forfattere jeg leser og blir inspirert av. Jeg er glad i veldig ulike stiler; Samuel Beckett, James Joyce, Franz Kafka – eller Alice Munro, Jon Fosse, Annie Ernaux, Marguerite Duras.

Saken fortsetter under annonsen

Nevn én person du håper leser boken?

– Oi. Jeg veit ikke om jeg har skrevet for at noen spesielle skal lese den. Jeg kunne kanskje sagt han jeg skriver om, men det vil ikke skje uansett, så da får det stå åpent.

Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese?

– «Buddha på loftet» av Julie Otsuka synes jeg er en fantastisk skrevet roman. Den forteller så mange historier i en, og bruker vi-et på en genial måte.

Hvilken bok leser du selv, akkurat nå?

– «La plus secrète mémoire des hommes» av Mohamed Mbougar Sarr. Jeg er bare noen kapitler inne i den, men foreløpig er det lovende. Den vant den største franske litteraturprisen i fjor, så kanskje den kommer ut på norsk om ikke så lenge også?

Hva skulle du ønske du hadde mer tid til?

Saken fortsetter under annonsen

– For øyeblikket skulle jeg gjerne hatt mer tid til både lesing og skriving. I det hele tatt mer TID, generelt, sånn at ikke dagene forsvant så fort, skulle jeg gjerne hatt.

Hvis du måtte velge?

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Kåss til kvelds – Lindmo

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet

 

Ledige stillinger – kulturjobb