Foto

Forfatteren Victoria Kielland har vunnet gjev bokpris. Foto: Gorm Kallestad/NTB

Bok om Belle ga gjev pris for høy språklig kvalitet

Publisert: 4. oktober 2022 kl 11.41
Oppdatert: 4. oktober 2022 kl 12.59

­Prisen er å regne både som "en betimelig påskjønnelse og forhåpentlig
som inspirasjon til videre arbeid i diktningens tjeneste", og går til forfattere eller oversettere som gjennom sitt arbeid styrker litteratur av høy språklig kvalitet - skrevet på riksmål eller bokmål.

Bak står stiftelsen Thorleif Dahls Kulturbibliotek og Det Norske Akademi for Språk og Litteratur, og den består av 100.000 kroner og en statuett laget av kunstneren Merete Sejersted Bødker. Utdelingen skjer 12. oktober på Nasjonalbiblioteket.

Victoria Kielland føyer seg dermed til tidligere vinnere som Tore Rem, Kaja Schjerven Mollerin, Jan Erik Vold, Liv Køltzow, Merethe Alfsen, Kai Skagen, Arne Ruste, Jan Kjærstad, Espen Stueland, Beate Vibe, Torstein Bugge Høverstad og Ingvar Ambjørnsen.

«Victoria Kiellands forfatterskap er ikke omfangsrikt. Foruten en serie eksperimentelle tekster publisert under signaturen A.K.R.O.N.Y.M. består det per i dag av tre forholdsvis kortfattede prosabøker, men i disse bøkene utfolder Victoria Kielland en ekspressiv prosa med betydelig gjennomslagskraft som har vakt berettiget oppsikt i den litterære offentligheten", heter det i juryens begrunnelse.

Tredje bok ut, «Mine menn», kom i fjor og er viet den norskfødte mordersken Belle Gunnes. Juryen beskriver det som "en forrykende sanselig og kroppsnær tekst inspirert av en historisk, norskfødt kvinnes grufulle karriere som seriemorder i Amerika, skrevet med en dikters innlevelse i et forrevet kvinnesinn».

«Mine menn» har allerede vært med på å innbringe Kielland Doublougprisen tidligere i år.

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – kulturjobb