Bok

Flere forfattere boikotter norsk festival

Tre ukrainske forfattere har trukket seg fra litteraturfestivalen på Lillehammer.

Publisert Sist oppdatert

Tre ukrainske forfattere har trukket seg fra litteraturfestivalen på Lillehammer. De nekter å delta på en festival med russere på programmet.

Også navnet, «Russland og nabolandene: en statusrapport», som det første arrangementet heter, er én av grunnene til at de tre ukrainske forfatterne som skulle gjeste festivalen, trakk seg i slutten av forrige uke – fordi Ukraina omtales som Russlands «naboland».

«Det er en klassisk kolonialistisk metode: å heller snakke om menneskene som koloniserer», skriver den ukrainske forfatteren Lyuba Yakimchuk i en e-post til Klassekampen, som var en av dem som ble invitert til festivalen etter at både Sofia Andrukhvytsj, Serhij Zjadan og Eugenia Kuznetsova trakk seg i forrige uke. Yakimchuk takket nei, i likhet med forfatterkollega Kateryna Babkina.

På Facebook deles nå oppfordringen om å boikotte festivalen, først og fremst fordi to russere står på programmet.

– Veldig synd

Marit Borkenhagen, sjef for litteraturfestivalen, bekrefter at de tre ukrainske forfatterne har trukket seg og at to har takket nei til invitasjoner.

– Bakgrunnen for det er at vi har to russere i programmet. For oss er det veldig synd, men vi har også full respekt for den avgjørelsen de har tatt, sier Borkenhagen.

Powered by Labrador CMS