Bok

Årets store boksalg varer i tre uker, fram til 12. mars.

Årets mammut går nye veier

Publisert Sist oppdatert

Mandag 21. februar er det store boksalget, Mammutsalget 2022, i gang.

Årets Mammutsalg tilbyr over 700 papirtitler i en rekke kategorier, der mange av titlene er nykommere i Mammut-sammenheng. I 2022 er det også nesten 700 titler i digitale formater (e-bok og nedlastbar lydbok) på plass, noe som er rekord.

Mange av titlene finnes dessuten i to eller flere formater, fremgår det på Bokhandlerforeningen sine nettsider. Her sier prosjektleder for Mammut-salget, Anne Jorunn Skogøy, at det ofte er andre titler som selger godt på Mammut-salget enn ellers.

– Det er noe av det som gjør Mammut-salget så spennende, utdyper hun.

Flere hundre tusen bøker er nå på vei ut til landets bokhandler. Blant krimtitlene det kan bli rift om, merker vi oss Jo Nesbøs «Kongeriket», Lars Keplers «Speilmannen», Karin Fossums «Bakom synger døden» og Anne Holts «Mandela-effekten».

På romanfronten kan bøker signert Lars Mytting («Hekneveven»), Karl Ove Knausgård («Morgenstjernen»), Olaug Nilssen («Yt etter evne, få etter behov») og Helga Flatland («Et liv forbi») bli etterspurte.

Glück og Ferrante

Det skorter heller ikke på utenlandske forfattere, både Jón Kalman Stefánsson («Romanene om Keflavik»), Louise Glück («Averno»), Ken Follett («Aftentid og morgengry») samt Elena Ferrante («Dei vaksnes løgnaktige liv») gjør seg gjeldende, fremgår det av Mammut-magasinet til Ark Bokhandel.

Også norske leserfavoritter som Gudrun Skrettings «Tre menn til Vilma», Tore Renbergs «Tollak til Ingeborg» og Zeshan Shakars «Gul bok» er å finne i utbudet når salget rulles ut.

På biografifronten dumpes nå prisen på titler som «Kongen forteller» (Harald Stanghelle), «Et lovet land» (Barack Obama), «Alltid mamma – livet med Team Ingebrigtsen» (Tone Ingebrigtsen) og «Kohts bok» (Joachim Førsund) – for å nevne noen.

For unge lesere merker vi oss at blant annet «Bare Victor», av Victor Sotberg, og den illustrerte utgaven av «Sapiens», «Menneskehetens begynnelse», av Yuval Noah Harari, kommer på salg.

Lang tradisjon

I år er Mammut utvidet til tre uker, mot normalt to uker. I 2021 varte Mammut-salget i hele fire uker på grunn av koronasituasjonen.

51 forlag er med på boksalget, der også 378 bokhandlere – inkludert nettbokhandel – bretter opp ermene og er klare til dyst. Salget arrangeres av Bokhandlerforeningen og Forleggerforeningen.

Mammutsalget bygger på en tradisjon som går over 130 år tilbake – det første salget fant sted så tidlig som i 1885. I 1964 ble Mammutsalg-navnet lansert.

I fjor ble det diskusjoner rundt Mammut-salget da Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) minnet forfattere på å passe på sine rettigheter. Foreningen mente da at mange forfattere fikk dårligere betalt for billigsalget enn hva de har krav på. Problemstillingen ble omtalt av Klassekampen.

Powered by Labrador CMS