Bok

Forfatter Levi Henriksen er blant dem som mottok mest støtte. Han får et arbeidsstipend på tolv måneder.

114 forfattere får stipend – ikke-medlemmer tok storeslem

Forfatterforbundet har delt ut arbeidsstipend for første gang. Halvparten av mottakerne er medlem hos «konkurrenten».

Publisert Sist oppdatert

Denne uka offentliggjorde Forfatterforbundet sin første stipendfordeling: Av 507 søkere har 114 mottatt stipend, som til sammen deler på elleve millioner kroner.

Av de 114 stipendene går rundt en fjerdedel til medlemmer av Forfatterforbundet, mens 52 personer – nesten halvparten – er medlem i forbundets søsterorganisasjon Den norske Forfatterforening (DNF). Resten havner hos forfattere som ikke er medlem i noen av disse to organisasjonene.

– Dette viser at stipendkomiteen har opptrådt ryddig, sier leder i Forfatterforbundet, Eystein Hanssen, til NTB.

Ulik størrelse

Stipendene finansieres med Forfatterforbundets andel av bibliotekvederlaget.

– Alle forfattere som har sine bøker på bibliotek, er med på å opparbeide bibliotekvederlaget. Denne kollektive vederlagsordningen er kulturpolitisk begrunnet og skal gå til produksjon av ny, norsk litteratur. Vi er glade for å dele ut stipender som setter så mange gode forfattere i stand til å produsere ny, norsk skjønnlitteratur for voksne, til glede for alle typer lesere, sier Hanssen.

Stipendene er av ulik varighet. Fire er på 12 måneder og 283.000 kroner, 29 stipender er på seks måneder og 141.500 kroner, og 81 stipender à tre måneder og 70.750 kroner.

Medlem flere steder

Forfatter Levi Henriksen er blant dem som mottok mest støtte. Han får et arbeidsstipend på tolv måneder.

– Jeg ble overrasket og glad over å ha fått stipendet, sier han til Klassekampen.

Henriksen er medlem i både DNF, Norske barne- og ungdomsbokforfattere og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening. Han forteller at han også har hatt planer om å søke seg inn i Forfatterforbundet.

– Jeg synes ikke det er noe motstridende ved det å være medlem i flere foreninger. Det ser ut til å være lavere terskel for å søke på stipend i Forfatterforbundet enn DNF, det må være til forbundets fordel.

Powered by Labrador CMS