Bok

Thomas Hylland Eriksen er ute med ny bok.

Vil bevisstgjøre teknologiens rolle i å forme hverdagen

Smarttelefoner gjør oss både dummere og smartere, hevder Thomas Hylland Eriksen i sin nye bok.

Publisert Sist oppdatert

Hvorfor har du skrevet denne boken?

Fordi smarttelefonen er en gjenstand som definerer vår tid, og som i løpet av kort tid har spredt seg til alle verdenshjørner. Jeg ville vise variasjon i bruken og hvordan smartmobilen trenger seg inn i praktisk talt alle sosiale og kulturelle sammenhenger.

Hva er de viktigste poengene som kommer frem?

At smarttelefonen miniatyriserer, standardiserer og forenkler verden, noe som har både gode og dårlige sider. Den oppmuntrer til individualisme, mobilitet og effektivitet, og slik sett et treffende symbol på det 21. århundrets verdenssamfunn. Den tar bort noe, og legger til noe. Den er paradoksal – både hemmende og frigjørende, den gjør oss dummere og smartere, mer og mindre sosiale, og det du legger ut på nettet er både flyktig og evig.

Foto
Aschehoug

Hvilke nye synspunkter og / eller teorier presenteres?

Vanskelig å si. Det har vært skrevet mye om smarttelefonen av forskere allerede. Men jeg viser hvordan den er frigjørende for millioner av mennesker, spesielt de som lever i samfunn med svak formell sektor i økonomien, folk på flukt og mennesker med dårlig tilgang til informasjon eller kontrollerende slektninger. I den bekymrede samtalen om smarttelefoner som er typisk for vår del av verden, er det nyttig å minne seg selv om at den fungerer annerledes i andre deler av verden.

Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?

Jeg ble overveldet av perspektivene og historiene som finnes om denne lille dingsen, og brukte mye tid og krefter på å sortere og strukturere min egen fortelling.

Hva vil du oppnå med boken?

Jeg håper å bidra til bevisstgjøring rundt teknologiens rolle i å forme hverdagen, og at leserne vil innse at det ville være helt feilslått å være enten ukritisk for eller prinsipielt mot. Jeg håper også å bidra med noen dråper intellektuell fantasi og undring over verdens og menneskehetens mangfoldighet.

Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?

Tja, kanskje primært noen historier og begreper som gir assosiasjoner til eget liv, og som slik kan gjøre livet fyldigere og mer spennende.

Kan du nevne én person du håper leser boken – og hvorfor?

Eirik Newth, fordi han vil kunne gi en kvalifisert, kritisk tilbakemelding.

Hvilken bok vil du anbefale andre å lese – og hvorfor?

Av de nyere norske vil jeg nevne Dag O. Hessens "Verden på vippepunktet" fordi den både er opplysende, velskrevet og danner grunnlag for handling i klimasaken.

Hvilken forfatter har betydd mye for deg – og hvorfor?

Veldig mange, selvfølgelig, men hvis jeg skal nevne én ... ok, jeg sier Aldous Huxley, og ikke bare på grunn av "Vidunderlige nye verden", men hele hans forfatterskap gjør en litt klokere.

Hvor henter du informasjonen om nye bøker fra?

Litt aviser, men stort sett internett, der jeg følger lenker jeg blir nysgjerrig på. Stort sett på smartmobilen, naturligvis

Hva er det viktigste du har lært under koronapandemien?

At vi vil bli fullstendig overkjørt av den stadig mer invaderende digitaliseringen («Screen New Deal») om vi ikke setter noen grenser.

Hvis du først må velge?

Jo Nesbø eller Karl Ove Knausgård

Espresso eller filterkaffe

Musikk eller podkast?

Avis på papir eller avis på nett?

Skavlan eller Lindmo?

Dagens Næringsliv eller Klassekampen?

Åsne Seierstad eller Tor Bomann-Larsen

Lese bok eller høre bok?

Sakprosa eller skjønnlitteratur?

Film på kino eller film hjemme?

Ved sjøen eller på fjellet?

Thomas Hylland Eriksen (58)

  • Yrke: Professor ved Universitetet i Oslo
  • Utdannelse: Doktorgrad
  • Bosted: Oslo
  • Aktuell med boken: «Appenes planet: Hvordan smarttelefonen forandret verden»
  • Forlag: Aschehoug
  • Antall sider: 290
Powered by Labrador CMS