Bok

Forfatter og lærer Roar Ræstad er ute med ny roman.

– Valgene vi mennesker tar kan ha vært i beste hensikt, men kan likevel få motsatt utfall

Forfatter og historielærer Roar Ræstad har skrevet en historisk roman fra andre verdenskrig, men med bevisste og ubevisste impulser fra eget liv og sin samtid.

Publisert Sist oppdatert

Hva handler romanen om?

– «Slagmark» handler om politimannen Gabriel Navarseth som har bedrevet balansegang mellom den tyske okkupasjonsmakten og motstandsbevegelsen.

– Krigen går nå mot slutten og Gabriel står overfor en drapssak som berører ham direkte. Spørsmålet er om Gabriel både kan oppklare drapet og samtidig finne en vei ut for seg og sin tyske kone når oppgjørets time står for døren.

Er det noe i ditt eget liv eller i samtiden som ga deg ideen om å skrive romanen?

– Selv om dette er en historisk roman så har jeg nok både bevisst og ubevisst fått impulser fra eget liv og min samtid. Slik må det være for å gi fortellingens skjelett kjøtt og blod.

Hva er det du vil formidle til dine lesere med denne romanen?

– Det må vel være at historien er full av nyanser og paradokser. Tilværelsen kan være komplisert. Valgene vi mennesker tar kan ha vært i beste hensikt, men kan likevel få motsatt utfall. Avstanden mellom lojalitet og svik kan være kort. Jeg løfter også opp gråsone-problematikken og at sannheten ikke nødvendigvis er svart-hvitt.

Var det tider med skrivesperre under arbeidet med romanen – i så fall: hva drev deg til å fortsette?

– Dette var den absolutt mest krevende boken å skrive siden debuten. Fullstendig skrivesperre hadde jeg vel ikke, men det var faser hvor det lugget litt ekstra. Da er det godt å ha lesere som gir gode tilbakemeldinger, gleder seg til neste bok og stadig vekk spør når den kommer.

Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?

– Intense skriveøkter hvor jeg lever i en boble avløst av lengre perioder med research, tankevirksomhet og livet for øvrig. Jeg har imidlertid utfordret meg selv til å skrive mer utenfor boblen, mer i retning litt hver dag. Det kan fungere det også.

Hvem har inspirert deg til å bli en bedre forfatter?

– Den inspirasjonen kommer nok fra flere hold. Min bedre halvdel, bra bøker, filmer, musikk og teater, den gode samtalen med forfatterkolleger eller andre som deler tanker om tilværelsen.

Nevn én person du håper leser boken – og hvorfor?

– Jeg liker tanken på at det finnes et bibliotek i det hinsidige hvor min bestefar kan stikke innom å låne boken, sette seg til rette i godstolen og lese den i ro og mak. Det var han som fikk meg interessert i historie med sine fortellinger fra gamle dager. Bibliotekene er så pass viktige at jeg håper virkelig det finnes et i det hinsidige.

Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese – og hvorfor?

– Det finnes mange bøker jeg vil anbefale andre å lese, men i denne sammenheng så tror jeg det må bli «1984» av George Orwell. En roman som skremmende nok synes stadig mer aktuell.

Hvilken bok leser du selv, akkurat nå?

– Jeg ble nettopp ferdig med Johan Bojers «Den siste viking» og har nå gitt meg i kast med Chigozie Obiomas «The Fishermen» og Douglas Stuarts «Shuggie Bain», i tillegg til stablene på nattbordet.

Hva skulle du ønske du hadde mer tid til?

– Dager ved kysten hvor jeg kan dra ut på sjøen i båt, hale inn egen fisk og tilberede dagens fangst i kveldingen.

Hvis du måtte velge?

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Skavlan – Lindmo

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet

Roar Ræstad (52)

  • Yrke: Forfatter og lektor i historie
  • Utdannelse: Hovedfag i historie
  • Bosted: Trondheim
  • Aktuell med: «Slagmark»
  • Forlag: Vigmostad & Bjørke
  • Antall sider: 330
Powered by Labrador CMS