«Søstre. Min historie etter Utøya» av Mariangela Di Fiore og Cathrine Trønnes Lie er nominert til Brageprisen.
Vigmostad & Bjørke

To bøker om 22. juli nominert til Brageprisen

NTB
Publisert: 28. oktober 2021 kl 16.55
Oppdatert: 28. oktober 2021 kl 16.55

Både Hallvard Notakers bok «Arbeiderpartiet og 22. juli» og boken «Søstre. Min historie etter Utøya» er nominert til Brageprisen. Jon Fosse er også nominert.

Ti år etter terrorangrepet i regjeringskvartalet og på Utøya har det i år kommet en rekke bøker som tar opp det som skjedde. Da det ble offentliggjort hvilke bøker som er nominert til Brageprisen, ble det klart at to av dem kan få pris i hver sin kategori.

Notakers «Arbeiderpartiet og 22. juli» er nominert i sakprosakategorien. I boken beskriver forfatteren hvordan Ap-ledelsen, med statsminister og partileder Jens Stoltenberg i spissen, valgte å vektlegge at terroren var et angrep på Norge og demokratiet, til tross for at det også åpenbart var et angrep mot Arbeiderpartiet. Dette gjorde det ifølge boken vanskelig for dem som ønsket å gå hardere ut mot tankegods som hadde likheter med terroristens høyreekstreme ideologi.

I sin begrunnelse skriver juryen at boka belyser «hva som foregikk bak fasaden etter terrorangrepet på forbilledlig vis», og at boka «bringer debatten videre».

Bok om søstre nominert

Den andre 22. juli-boka som er nominert til Brageprisen, «Søstre. Min historie etter Utøya», er nominert i kategorien Åpen klasse – sakprosa for barn og unge. Den handler om Cathrine Trønnes Lie, som var på Utøya sammen med søsteren Elisabeth.

Begge søstrene ble skutt, men bare Cahtrine overlevde. Forfatter Mariangela Di Fiore har fulgt Cathrine siden 2012, og det er hun som gjengir Cathrines versjon.

Saken fortsetter under annonsen

Av juryen får forfatteren skryt for å beskrive uten digresjoner, forklaringer og ladede adjektiver. «Slik skapes det rom for leserens egne tanker og refleksjoner, og slik minner denne boka oss om at selv om dette er Cathrines fortelling angår den oss alle», skriver de i sin begrunnelse.

Fosse nominert

I kategorien skjønnlitteratur er Jon Fosse nominert for boka «Eit nytt namn. Septologien VI-VII». Fosse har i flere år vært blant de heteste kandidatene til nobelprisen i litteratur.

«Septologien» har tidligere budt på bøkene «Det andre namnet» og «Eg er ein annan». De har høstet glitrende kritikker og både nasjonalt og internasjonalt, er solgt til en rekke land – og første bind ble dessuten nominert til Bookerprisen.

Juryen beskriver boka som «en mektig avslutning av et ruvende skjønnlitterært verk».

De øvrige nominerte i kategorien er «Jeg grunnla De forente stater» av Hilde Susan Jægtnes, «Stargate. En julefortelling» av Ingvild H. Rishøi og «Den siste overlevende er død» av Mattis Øybø.