Bok

I år er det ti år siden terrorangrepet i regjeringskvartalet og på Utøya, 22. juli 2011. Det markeres med fem nye bøker.

Ti år etter terroren markeres med bøker

Hele fem bøker som tar for seg terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011 gis ut de nærmeste månedene.

Publisert Sist oppdatert

I år er det ti år siden terroren traff Norge. Hendelsene som tok plass i Oslo og på Utøya den 22. juli i 2011 har resultert i flere bøker, filmer og serier. I anledningen ti-års markeringen, kommer det fem nye bøker om terrorangrepet.

«Arbeiderpartiet og 22. juli» av Hallvard Notaker

Først ute er Hallvard Notaker, som med nye og ukjente kilder gir leseren et unikt innblikk i Arbeiderpartiets håndtering av terrorangrepet. Både partiet og ungdomsbevegelsen AUF måtte takle utfordringer, både praktiske, menneskelige og politiske, som ingen kunne ha sett for seg. I boka kommer det frem at opprivende spørsmål ble stilt om hvordan ondskapen skulle forstås. Boka utgis av Aschehoug og er ventet i begynnelsen av februar.

«Ingen mann er en øy» av Jørgen Frydnes

Jørgen Frydnes er daglig leder av Utøya AS og debuterer som forfatter med boka «Ingen mann er en øy». Boka gir et innblikk i hvordan prosessen med «å ta øya tilbake» har vært både komplisert, hjerteskjærende og konfliktfylt for de tusenvis av etterlatte, pårørende, overlevende og AUF selv. Han skriver også om hvordan det har vært mulig å skape noe meningsfylt ut av det meningsløse. I dag er nemlig Utøya i toppsjiktet av historieformidlingssteder i verden. Boka kommer ut på forlaget Res Publica en gang i april.

«Utøya» av Ali Esbati

Ali Esbati debuterer som forfatter med boka «Utøya». 22. juli 2011 var Ali Esbati på Utøya for å holde foredrag på sommerleiren til AUF. Boka består av et politisk og personlig essay hvor han forteller den dramatiske historien om det blodigste terroranslaget i nordisk historie siden andre verdenskrig. Gjennom egne opplevelser og refleksjoner rundt rasisme, integrering og tilhørighet setter Esbati terrorhandlingen i en større politisk sammenheng, og viser hvordan den høyreekstreme ideologien har preget det vestlige samfunnet også før og etter 22. juli 2011. Boka kommet på forlaget Manifest og utgis i mai.

«Ti spørsmål om 22. juli» av Thomas J.R. Marthinsen

Forfatter og journalist Thomas J.R. Marthinsen har møtt barn og unge i grunnskolen fra hele landet som ikke var født da terrorangrepet skjedde. De har mange spørsmål om 22. juli. Han har også intervjuet flere av personene som fikk livet sitt forandret denne dagen, og som kan svare på barnas spørsmål. Boka er skrevet for den oppvoksende generasjon, en bok for å forstå og for å kunne gjenkjenne. Boka blir utgitt på forlaget Solum Bokvennen en gang i juni.

«22. juli – ti år etter» (arbeidstittel) av Stian Bromark

Stian Bromark har i sin bok fulgt en håndfull rammede og pårørende etter terrorangrepet gjennom de ti turbulente årene som er gått siden bomben smalt og skuddene haglet. Gjennom disse personene får vi på forskjellige vis se hvilke ringvirkninger et slikt terrorangrep har på mennesker og samfunnet. Boka blir utgitt på forlaget Res Publica og kommer en gang i mai.

Powered by Labrador CMS