Annonse
apet av Tanums kvinnestipend nulles ikke ut av at Strawberry lager en ny litterær pris, mener Forfatterforeningens leder Heidi Marie Kriznik. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Tanums kvinnestipend legges ned, men Strawberry følger opp med ny pris

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Etter at Tanums butikker stengte i 2020, kuttes nå også Tanums kvinnestipend, skriver Klassekampen.

Siden opprettelsen i 1993 er prisen blitt delt ut årlig til en lovende kvinnelig forfatter.

Leder for Den norske Forfatterforening, Heidi Marie Kriznik, synes det er både trist og kjipt, og mener nyheten i lys av koronapandemien kommer på et dårlig tidspunkt. Hun viser til en undersøkelse blant deres medlemmer som viser at 60 prosent har gått ned i inntekt i 2020.

Samtidig som Tanums kvinnestipend forsvinner, lanserer forlagshuset Strawberry en ny pris: «Stemme savnet».

Alexander Even Henriksen, administrerende direktør i forlaget, forteller at denne prisen skal gå til en forfatter som representerer en stemme som har vært savnet i bokbransjen, og med anerkjennelsen følger et stipend på 100.000 kroner.

Henriksen innrømmer at de så sitt snitt til å ta plassen til Tanums kvinnepris nå når den forsvant, og at de også har latt seg inspirere av kvinneprisen. Han på påpeker samtidig av den nye prisen er tenkt å være breiere.

Kriznik gleder seg over den nye prisen, og er srærlig glad for at Strawberry har doblet stipendsummen. Hun synes likevel det er trist at Tanums kvinnestipend legges ned, og mener det nye stipendet ikke nukker ut tapet av kvinnestipendet.

Tom Harald Jenssen, administrerende direktør i Cappelen Damm, skriver på e-post at stipendet forsvinner som en konsekvens av at Tanum ble solgt til Norli, men at de vil se på muligheten til å etablere et nytt stipend – da i Cappelen Damms navn.

 

Annonse
Annonse
Annonse