Bok

Gyldendal norsk forlag.

Svenskene tar over strømmingen av bøker, hvis ikke Gyldendal…?

Dørene åpnes på vidt gap for Nextory. Aschehoug lar sitt eget Fabel få en ny konkurrent, mens Fabels andre eier, Gyldendal, er i tenkeboksen.

Publisert Sist oppdatert

ANALYSE | De store norske forlagene har gjort helomvending når det gjelder strømming av bøker. Magnus Nytell, sjefen for Nextorys globale satsing, sa det rett ut til Klassekampen før påske.

Nextory har i flere år forsøkt å komme inn på det norske strømmemarkedet for bøker. De er alt inne i Sverige, Danmark, Tyskland, Nederland, Østerrike og Sveits

Men det norske markedet har vært låst. Cappelen Damm sine bøker kan strømmes hos Storytel, der de er inne på eiersiden med 50 prosent. Bøkene fra Aschehoug og Gyldendal kan strømmes i Fabel og Vigmostad & Bjørkes finner en i Ebok Pluss.

LES MER OM STRØMMEKONFLIKTEN SOM KAN SPRENGE BRANSJEN

I 2017 ble bokavtalens skaffe- og leveringsplikt utvidet til å omfatte også strømming. Men på dette området har det gått i sneglefart bransjemessig. Forlag og strømmetjenester er ikke blitt enige om betingelsene.

Det har pågått en stillingskrig over flere år. Da koronakrisen herjet som verst, fant de en vei i vellinga.

“The winner takes it all” -dynamikken er sterk i det digitale markedet. Derfor har sjefen for Cappelen Damm, Tom Harald Jensen, advart mot en utvikling der vi ender opp med kun én strømmetjeneste.

Markedet er det ikke lett å styre, i alle fall ikke når Bokavtalen sier at en strømmetjeneste skal betraktes som en bokhandel.

I januar gjorde svenske Nextory det klart at de nå mente alvor med å etablere seg i det norske markedet. Siden har de forhandlet, og kommet i mål med alle de store forlagene, med unntak av Gyldendal.

Storytel er i dag markedsleder. Det er behagelig posisjon for Cappelen Damm, men da Nextory kom med et godt tilbud, hadde de få gode grunner for å si nei. Det satte norsk forlagsverden i bevegelse.

I tenkeboksen

Aschehoug vil også tilby sine forfattere de markedsmulighetene som finnes. Vigmostad & Bjørke også, og Kagge og Strawberry. Alle er med, og får bli med. Det er kun Gyldendal som er i tenkeboksen.

Den enkleste for Gyldendal vil være å slå følge med de andre. Men hva med deres egen strømmetjeneste Fabel, som de eier sammen med Aschehoug?

Gyldendal og Aschehoug eier også Lydbokforlaget sammen, men eierforlagene har hentet lydbokrettighetene tilbake i eget hus.

Det er grunn til å stille spørsmålet om Gyldendal og Aschehoug ikke lenger ser Lydbokforlaget og Fabel som et prioritert strategisk samarbeid.

Å utgi bøker hovedaktiviteten til et forlag. Men de kan ha og har eierinteresser også i bokdistribusjonsselskaper, bokhandlerkjeder og strømmetjenester.

Cappelen Damm eier Sentraldistribusjon. Gyldendal og Aschehoug har i en årrekke eid Forlagssentralen sammen. Nylig kjøpte Gyldendal alle aksjene og er nå eneeier av Forlagssentralen.

Kan det være at Aschehoug har kommet til at de vil konsertere seg om sin egen merkevare som bokutgiver og at de derfor ikke har noe imot at Gyldendal overtar Lydbokforlaget og Fabel?

Hvis Gyldendal vil, kan de ta opp konkurransen med Nextory og satse på at Fabel skal bli en sentral strømmeaktør i det norske markedet

Gyldendal har større økonomiske muskler enn Aschehoug. Det er danske Egmont og svenske Bonnier som eier Cappelen Damm og Bonnier er blitt majoritetseier i Strawberry som satser friskt i det nordiske markedet.

Puslete fabel

Det er Gyldendal som må forsvare de norske fargene. Gyldendal ble i sin tid hentet hjem fra Danmark. Nå er svenskene i ferd med å få et godt grep om norske bokbransje. Det samsvarer ikke med Gyldendals selvbilde å holde det gående med en litt puslete Fabel

Skal Gyldendal bare la Storytel og Nextory seile av gårde, eller skal de satse på Fabel som den tredje eller kanskje den ledende strømmetjenesten i det norske markedet? Det er nok enklere å gjøre det alene enn sammen med Aschehoug.

Hvis Gyldendal vil, kan de ta opp konkurransen med Nextory og satse på at Fabel skal bli en sentral strømmeaktør i det norske markedet.

Ebok-Pluss har ikke muskler til å ta opp konkurransen med de andre strømmeaktørene.

Det har tidligere vært spekulert i om svenske Bookbeat som Bonner eier, vil etablere seg i det norske markedet. De sier til KulturPlot at de ikke har noen planer om det. Så lenge det varer.

Det er vekst i strømmemarkedet for bøker. Slik det nå ligger an er det halvsvenske Storytel og helsvenske Nextory som vil ta strømmemarkedet i Norge. Hvis ikke Gyldendal bestemmer seg for å åpne krigskassen og hive seg på kampen for å ta markedsandeler.

Powered by Labrador CMS