SJØRØVERI: Cappelen Damm-sjef Tom Harald Jenssen reagerer sterkt på Strawberry Publishings metoder, og kaller det sjørøveri.
Jerl Fr. Erichsen / SCANPIX
Cappelen Damm-sjef

– Strawberry driver med sjørøveri

Publisert: 22. april 2021 kl 09.32
Oppdatert: 22. april 2021 kl 09.41

Rettsaken mellom Gyldendal/Lydbokforlaget og Jørn Lier Horst startet denne uka. I retten gikk Cappelen Damm-sjef Tom Harald Jenssen hardt ut mot Lier Horst og hans nye forlag Strawberry Publishing.

Fra vitneboksen sa Jenssen at metodene Strawberry har brukt for å skaffe seg rettigheter rett og slett er sjørøveri, og ikke forleggeri. I hans øyne er det åpenbart et det er finansielle motiver bak.

– Dette er finansielt motivert. Strawberry og Jørn Lier Horst har sett potensialet i hvor mye en bestselgende forfatter kan tjene på strømming – og også tjene for forlaget sitt. Så har de funnet dette smutthullet og utad skyldt på at forfatterne var låst inne. Men det er ikke sånn at de egentlig er så fortørnet, det er heller det at Strawberry og Lier Horst synes det hadde vært innmari fint å få disse rettighetene, sa Jenssen i retten.

Gyldendal/Lydbokforlaget saksøker forfatter Jørn Lier Horst fordi han har spilt inn nye utgaver av åtte lydbøker som Gyldendal og Lydbokforlaget mener de fortsatt har rettighetene til. Lydbøkene er lagt ut for salg og strømming, men Gyldendal og Lydbokforlaget mener dette er ulovlige kopier av lydbøker.

De krever derfor at lydbøkene forbys og trekkes fra markedet i tillegg til erstatning.

Cappelen Damm-sjef Tom Harald Jenssen reagerer også på en mail han skal ha fått fra Straberry-forlegger og medeier Magnus Rønningen.

I mailen hevder Jenssen at Rønningen skrev at det smarteste Cappelen Damm kan gjøre er å ikke ta inn bøker fra Lydbokforlaget, men heller overlate til Strawberry å hente inn de største forfatternavnene som da kunne publiseres i Storytel gjennom avtalen Strawberry har med Storytel. Payoffen var da at Cappelen Damm, som eier 50 % av Storytel, skulle slippe å få konkurranse fra Lydbokforlagets portefølje, men heller få de største forfatternavnene fra Strawberry istedenfor.

Saken fortsetter under annonsen

Magnus Rønningen i Strawberry sier at han er overrasket over at Tom Harald Jenssen brukte sitt vitnemål til å røpe innhold fra det han mener er private e-poster, da det ifølge ham er helt irrelevant til saken. Han stusser også på påstanden om at de er sjørøvere.

– Det Jenssen og gjengen har opplevd de siste årene er jo ikke sjørøveri, det er mytteri! Vi slåss for forfatterne, og jeg undres stadig over at motparten tror Norges ledende forfattere ikke har egen fri vilje og blir «røvet over» til oss. Ingen er hos oss under tvang, de har valgt å gå til oss fordi de av forskjellige grunner tenker at vi er et bedre alternativ for dem, sier Rønningen til VG.

Ledige stillinger – kulturjobb