Hanne-Vibeke Holst ga i 2017 ut pandemi-romanen «Som pesten», som skapte forvirring for nordiske helseministere.
Claudio Bresciani/TT NYHETSBYRÅN / NTB
Hanne-Vibeke Holst

Skrev pandemi-bok som fikk nordiske helseministere til å betvile virkelighet og fiksjon

Publisert: 2. februar 2021 kl 10.27
Oppdatert: 2. februar 2021 kl 10.27

I 2017 gav den danske forfatteren Hanne-Vibeke Holst ut pandemi-romanen «Som pesten». Der skildrer hun en influensapandemi som kommer svært overraskende på en hel verden.

Romanens hovedperson er den danske epidemilegen Karoline Branner som jobber i Verdens helseorganisasjon (WHO) i Genève. Hennes instinkt er at verden er dårlig rustet for å møte en pandemi. Og selvsagt får hun én rett i fanget.

Hanne-Vibeke Holst sier til NRK at det ligger ekstremt mye research bak romanen. Hun har lest store mengder faglitteratur og snakket med 60–70 ulike kilder, deriblant WHOs fremste eksperter på pandemier.

Da de første nyhetene fra Wuhan og Kina om et mystisk virus kom, tenkte hun med en gang «å nei, er det akkurat det som skjer nå?».

– Jeg visste fra min research at det som gjerne skjer er at man bruker lang tid på å reagere. Danske og europeiske helsemyndigheter gikk beroligende ut og sa «dette skjer i Kina, det kommer ikke til å skje her». Da tenkte jeg «bad news travels fast», og da viruset kom hit via skituristene fra Østerrike i februar, visste jeg at det var akkurat det som skjedde nå.

Likhetstrekkene med koronapandemien, som skulle bryte ut et par år senere, har vært såpass store at romanen har blitt omtalt som direkte profetisk. Den fikk også helseministerne i Norge og Danmark til å betvile hva som var virkelighet og fiksjon.

– I sommer hadde jeg fri og muligheten til å gjøre noe annet, men jeg klarte ikke å la være å gå forbi den boken. Og da jeg hadde begynt å lese klarte jeg heller ikke å legge den fra meg, sier Høie til NRK.

Saken fortsetter under annonsen

Da han kom tilbake til departementer etter sommeren sa han «nå må jeg faktisk tenke meg om: Er dette virkelig eller er det hentet fra boken?», forteller han.

Hanne-Vibeke Holst sier at dette også skjedde den danske helseministeren. Han begynte å lese boka i februar i fjor, men måtte legge den fra seg med 100 sider igjen da pandemien traff i mars. Til slutt klarte heller ikke han å skille mellom virkelighet og boka og sto på pressemøter og var usikker på om han fortalte noe fra virkeligheten eller refererte fra boka, legger hun til.

Ledige stillinger – kulturjobb