ILLUSTRASJONSBILDE: Instagram-poesi har blitt populært på bilde- og videodelingsappen.
Foto
Jenny Kane / AP

Sammenligner Instagram-poesi med hurtigmat

Publisert: 25. mars 2021 kl 09.56
Oppdatert: 25. mars 2021 kl 09.56

Instagram-poesi har vokset seg stort de siste årene. De består ofte av korte setninger som former et dikt og så blir publisert på bilde- og videodelingsappen Instagram.

Nå har også forlagene fått øynene opp for poetene og Trygve Skaug, Victoria Dalsberget og Alexander Fallo er alle eksempler på poesiforfattere som startet som Instagram-poeter.

Det ser også ut som om lettleselige kortdikt slår an hos leserne. Poesibøker med Instagram-poesi har nemlig flere ganger havnet på bestselgerlistene hos bokhandlerne.

Litteraturkritiker og Aftenposten-anmelder Preben Jordal er derimot ikke særlig imponert og er ikke nådig i sin kritikk av Instagram-poesien.

Å mene at Instagram-poesi er god poesi, sammenligner han med å i interiørverden mene at å ha store bokstaver med «love» og «home» er fint, og peker på en folkelig interiørtrend som aldri slo an blant interiørekspertene.

Det er ikke det at han har imot at Instragram-poesien finnes, han er bare kritisk til at forlagene gir det ut som diktsamlinger. Han er nemlig usikker på om Instagram-poesi har noe med poesi å gjøre.

– Jeg savner det språklige arbeidet i Instagram-poesien. Det fremstår som lite gjennomarbeidet og med lettvinte løsninger, litt som hurtigmat, sier Jordal til NRK.

Informasjonssjef i forlaget Vigmostad og Bjørke, Anne Iversen, er uenig i Jordals uttalelser. Hun sier det i alle litterære uttrykk er flere sjangre og mener man godt kan kalle Instagram-poesi en egen sjanger. Hun mener også at det samtidig er kvalitetsforskjeller også blant mer etablerte poeter om kun gis ut i tradisjonell bokform.

Hun mener derfor Jordals uttalelser vitner om mangel på kunnskap.

– Jeg tenker det er en rar ting å si, og det vitner om at man ikke har satt seg inn hva Instagram-poesi er, sier Iversen til NRK.